Vill försöka pressa upp oljepriser

Vägen upp för ekonomin går genom oljan, menar Maduro.
NYHETER

Venezuelas president Nicolás Maduro ska besöka Kina och ett antal icke namngivna medlemsländer i oljekartellen Opec. Turen görs för att försöka pressa upp oljepriserna och på så vis förbättra landets usla ekonomi.

Under de tre första kvartalen i fjol backade Venezuelas BNP. Inflationen är på över 60 procent och räntorna på statsobligationer har rusat i höjden. Fallande oljepriser har både drabbat statskassan hårt och tärt på reserverna. Samtidigt råder brist på basvaror, vilket var en bidragande orsak till fjolårets massprotester då ett 40-tal personer dödades och hundratals skadades.

Presidenten avslöjar inte vilka Opecländer han ska träffa under den veckolånga turnén. Men enligt Reuters ingår mötena i en strategi för att försöka få oljepriserna att repa sig. Mediebolaget BBC rapporterar att det handlar om att försöka få till stånd en minskad produktion.

Maduro har själv kommenterat oljeprisfallet med att hans land är utsatt för ett ekonomiskt krig, startat av USA:s president Barack Obama i syfte att "krossa" oljekartellen. Han har även anklagat USA för att översvämma marknaderna med olja som ett led i ett ekonomiskt krig mot Ryssland.

Venezuelas opposition hävdar att den ekonomiska krisen och bristen på många basvaror i stället är orsakad av Maduros socialistiska politik.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM