Styr nappflaskan – med din mobil

De nya smarta prylarna är bärbara

1 av 12
NYHETER

LAS VEGAS. Nya prylar bli bara smartare.

De tränger sig in överallt.

Vad sägs om en nappflaska som styrs med mobilen?

Ännu smartare träningsband, trådlös febertermometer till bebisen, cykeljackor med ledljus är några av de nya prylar som premiärvisades för media natten mot måndagen svensk tid inför CES-mässan i Las Vegas. Mässan, som öppnar för besökare på tisdag, är i dag världens största mässa för konsument- och hemelektronik i olika former.

Bärbart är trenden

I år väntas mässan bli ännu större än tidigare år. Med ännu fler utställare och besökare. Den betyder alltmer för teknikföretag världen över som vill lansera nya produkter. Och antalet svenska företag som vill pröva lyckan utomlands och som ställer ut på CES ökar hela tiden.

En av årets trender är bärbart, eller wearables som det heter på engelska. Allt smartare tränings- och livsstilsband, smarta klockor och glasögon. Närmare hundra olika tillverkare ställer ut bärbara produkter.

Styr med mobilen

Platt-tv med ännu högre upplösning är den andra trenden. 4K eller UHD-tv lanserade på allvar i fjol och har börjat sälja även i Sverige. Några av de tidiga modellerna fanns till och med på årets mellandagsrea. Men distribution av så bra bildkvalitet släpar efter. Därför tävlar tv-tillverkarna i ny teknik för att skala upp ”vanlig” hd-tv till den högre bildkvaliteten så länge. Men även nya blu-rayspelare som klarar 4K väntas komma på årets mässa.

Den tredje stora trenden är Internet of Things, eller Sakernas Internet. Det vill säga allt från internetuppkopplade husapparater till hemlarm och dörrlås till lampor i vardagsrummet som styrs med mobilen.

Fjärde trenden på årets CES är 3D-skrivare. De blir allt billigare och kan allt mer. Men än så länge har de inte slagit igenom riktigt bland vanliga användare. Men det hoppas branschen att det ska bli ändring på nu.

ARTIKELN HANDLAR OM