Misstänks för Bostonbomber – ställs inför rätta

1 av 18
NYHETER

Tre personer dog och över 260 skadades när två bomber detonerade under Boston maraton 2013.

Två bröder misstänks ligga bakom attacken, men en av dem dog under en polisjakt.

Nu inleds rättegången mot den andre.

Den första bomben detonerade vid målgången under Boston maraton den 15 april 2013. Bara tio sekunder senare exploderade ytterligare en bomb – 150 meter från den första. Tre personer dog, däribland en åttaårig pojke, och över 260 skadades.

Polis sköts ihjäl

Några dagar senare visade FBI på en presskonferens upp bilder på två misstänkta män. De hade, på övervakningsfilmer, setts ställa ner väskor på platserna där bomberna detonerade. I väskorna fanns tryckkokarbomber fyllda med kullager och metallbitar.

Bara timmar senare hittades en polis ihjälskjuten på universitetet MIT i Cambridge, Massachusetts, och strax efter det larmades polisen om att beväpnade män kapat en bil. I en halvtimme ska de ha kört runt med bilägaren innan han släpptes av på en bensinmack. När polisen upptäckte bilen inleddes jakten på förövarna – de två unga män som misstänks ligga bakom bomberna på Boston maraton. Bröderna Dzjochar och Tamerlan Tsarnajev.

Dog på sjukhus

Ett massivt polisuppbåd deltog i jakten på dem och bröderna kastade, i ett försök att fly, misstänkta bomber också mot polisen. Under en skottlossning mellan polisen och gärningsmännen skadades, förutom en polis, också den äldre av bröderna, Tamerlan, 26. När hans då 19-årige bror flydde platsen körde han över sin bror. 26-åringen dog senare på sjukhus samtidigt som jakten på hans bror fortsatte. Först efter en nära ett dygn lång polisjakt – och fyra dygn efter bombningarna – kunde han gripas. Han var vid liv men fördes till sjukhus.

Nu inleds rättegången mot Dzjochar Tsarnajev, 21, som står åtalad på 30 punkter.

Under måndagen börjar juryn att väljas ut, rapporterar Reuters, men Dzjochar Tsarnajev väntas också framträda i rätten i dag. Omkring 1 200 potentiella jurymedlemmar som kallats ska bli tolv. Dessutom ska sex ersättare utses. Enligt TT-AFP kan arbetet med att utse en jury ta upp till två veckor.

Rättegången väntas pågå i tre till fem månader.

Kan dömas till döden

Dzjochar Tsarnajevs försvarare har försökt flytta den till en annan stad eftersom man menar att det blir svårt att hitta en opartisk jury i staden där dådet ägde rum, men utan att lyckas. Dzjochar Tsarnajev riskerar att dömas till döden även om inte lagarna i delstaten Massachusetts tillåter det eftersom han åtalas i enlighet med landets federala lagar. Hans försvarare väntas argumentera för att han agerande efter påtryckningar från sin bror.

När han greps av polis fyra dagar efter attacken låg han under en båt som var uppdragen på land. På insidan ska han ha skrivit meddelanden om att politiska motiv låg bakom bombdådet. ”USA:s regering dödar våra oskyldiga civila", stod det bland annat uppger Reuters. Bröderna Tsarnajev emigrerade till USA från Kirgizistan i början av 2000-talet. 

Två rättegångar har tidigare hållits med koppling till dådet. Då stod vänner till Dzjochar Tsarnajev inför rätta för att ha hjälpt honom genom att underröja bevis från hans studentrum.

ARTIKELN HANDLAR OM