Tog i mystiskt kuvert – saneras

1 av 4
NYHETER

MALMÖ. De fyra personer som sitter i karantän i kronofogdens lokaler saneras nu av räddningstjänsten. Räddningstjänstens personal har gått in i lokalerna iförda full skyddsutrustning.

– Vi tar det säkra före det osäkra och ser till att vår personal är helt skyddad. Vi vet ännu inte vad det är för ämne, säger Gustaf Sandell, inre befäl, Räddningstjänsten syd.

Vet du mer? Har du bild eller film? Kontakta Aftonbladet

En teamledare och tre handläggare har suttit i karantän i Kronofogdens lokaler i Malmö sedan förmiddagen. De har kommit i kontakt med ett pulver som fanns i ett brev till Kronofogden. I flera timmar har de fyra svävat i ovisshet om vad det är för ämne de har kontaminerats av. Räddningstjänsten har nu beslutat att sanera personerna som sitter i karantän.

– Räddningstjänsten har gått in i lokalen i full skyddsutrustning och med masker på. De ska hjälpa till att tvätta personalen, säger Sven-Gunnar Jonsson, ortsansvarig för Kronofogden i Malmö.

"Inte klarlagt"

Enligt Gustaf Sandell, inre befäl, Räddningstjänsten syd, kommer saneringen gå till så att de fyra helt enkelt spolas av och tvättas med tvål och vatten. Han kan ännu inte ge besked om när de fyra får lämna sin karantän.

– Vi behöver ta reda på vad det är för ämne. Det är ännu inte klarlagt, säger Gustaf Sandell.

Han förklarar att räddningstjänstens personal kommer göra en insats för att ta ut ämnet från lokalen. Man har med sig mätinstrument till platsen och när ämnet är ute ska det undersökas.

– Men det är inte säkert att vår utrustning räcker till. Då får vi skicka det till analys.

Anhöriga underrättade

Pulvret kom i ett vanligt brev som var ställt till Kronofogden. Och enligt Sven-Gunnar Jonsson hade det ingen avsändare. Kronofogden fick utrymmas efter att brevet öppnades. De fyra som kom i kontakt med brevet isolerades.

– Jag har varit i kontakt med dem på telefon. De har varit ganska lugna men det är så klart inte så roligt att sitta i ett konferensrum i flera timmar, säger Sven-Gunnar Jonsson.

Han berättar att anhöriga till de fyra har underrättas genom att personalen själva har ringt upp dem.

ARTIKELN HANDLAR OM