Desertör i jakt på mat dödade fyra

1 av 2 | Foto: AP
Gränsen mellan Kina och Nordkorea. Obs: arkivbild.
NYHETER

Den nordkoreanske soldaten flydde över gränsen till Kina i jakt på mat.

Sedan sköt han ett gammalt par till döds och slog ihjäl ytterligare två.

Vansinnesdådet har nu fått Kina att reagera mot Nordkorea.

Kina har riktat en skarp protest mot Nordkorea efter dådet som inträffade i slutet av december.

En 26-årig soldat, som deserterat från den nordkoreanska militären, korsade gränsen till Kina i jakt på mat. Enligt nyhetsbyrån Yonhap kom han över mat och pengar från ett hus i Helong i nordöstra Kina - sedan sköt han ett par i 60-årsåldern till döds med pistol.

Soldaten fortsatte sedan till ytterligare ett hus där han slog ihjäl ett annat äldre par med pistolen, rapporterar Guardian.

Sköts i magen

Kina skickade ut soldater och poliser som sköt den flyende desertören i magen. Han vårdas nu svårt skadad på ett lokalt sjukhus.

En talesperson för Kinas utrikesministerium bekräftade under måndagen händelsen. Kina har riktat en protest mot Nordkorea och kommer hantera fallet i linje med relevanta lagar, meddelar talespersonen.

I Nordkorea är det obligatoriskt för män att genomgå en tio år lång militärtjänstgöring. På många militärbaser råder brist på mat och svältande trupper tar sig ofta in till Kina för att leta efter mat, rapporterar nyhetbyrån AFP.

"Ett allvarligt brott"

Det är oklart var den infångade soldaten kommer att ställas inför rätta.

– Att döda flera kinesiska medborgare är ett allvarligt brott. Det finns stora möjligheter att Kina inte lämnar över honom till Nordkorea, till skillnad från andra flyende nordkoreaner som tillfångatagits tidigare, säger en icke namngiven tjänsteman i Seoul, till nyhetsbyrån Yonhap.

ARTIKELN HANDLAR OM