Stad förbjuder kälkåkning – rädda för stämning

Foto: AP
Skådespealren Catherine Zeta-Jones njuter av kälkåkning i Banff i Kanada, en aktivitet som nu förbjuds i allt fler amerikanska städer.
NYHETER

Kälkåkning förbjuds i allt fler amerikanska städer.

Senast i raden är Dubuque i Iowa som förbjuder snöleken i 50 av 52 stadsparker.

– Vi kan inte hantera riskerna, säger Marie Ware på fritidsförvaltningen.

Mellan 1997 och 2007 skadades över 20 000 barn i kälkrelaterade olyckor i USA. Och i vissa fall har det lett till att mångmiljonbelopp har betalats ut i skadestånd. En femårig flicka i Omaha, Nebraska, förlamades när hon kraschade mot ett träd i en av stadens parker och tilldömdes senare ett skadestånd på cirka 16 miljoner kronor, skriver AP.

Av rädsla för att bli stämda förbjuder därför allt fler amerikanska städer pulkakåkning i stadsparkerna.

Kan bara åka i två parker

Staden Dubuque i Iowa är den senaste i raden att fatta beslut om att förbjuda vinterleken. Enligt det nya beslutet ska det vara förbjudet att åka kälke i 50 av de 52 stadsparkerna i Dubuque, skriver AP.

Och i flera städer där de inte har velat införa förbud har de istället valt att på olika sätt begränsa stadens ansvar vid eventuella olyckor genom till exempel skyltar med varningar om att kälkåkning genomförs på egen risk.

I Paxton, Illinois, däremot valdes en betydligt mer drastisk väg – de jämnade en kulle med marken.

”Åk på egen risk”

Omaha, som tvingats betala skadestånd, prövade först att förbjuda åkning på en populär kulle men eftersom det inte efterlevdes valde de istället att informera om att kälkfärder görs på egen risk.

– Det var inte praktiskt med ett förbud, säger vice stadsåklagare Tom Mumgaard till AP.

Steve King, som driver en kälkhemsida, säger dock att han förstår städernas vilja till förbud och att införa begränsningar i sitt ansvar eftersom många pulka åkare inte använder hjälm.

– Vi lever i ett samhälle som har nära till stämningar och städer är bara beskyddande genom att införa förbud i områden där det finns risk för skador eller dödsfall, säger han till AP.

ARTIKELN HANDLAR OM