SpaceX-raket siktar på en pråm i Atlanten

1 av 2 | Foto: AP
SpaceX-raketen ska skjutas upp med förnödenheter till rymdstationen ISS, sen är planen att den ska landa på en pråm i Atlanten.
NYHETER

Amerikanska företaget SpaceX skjuter i dag upp en laddning förnödenheter till rymdstationen ISS.

Men uppdragets fokus ligger på en pråm i Atlanten.

– Lyckas vi landa raketen och skjuta upp den igen står vi inför ett revolutionerande genombrott, säger vd Elon Musk.

Klockan 12.20, svensk tid, kommer SpaceX att skjuta upp över 2,5 ton mat och andra förnödenheter till den internationella rymdstationen ISS. Men raketen av typen Falcon 9 som ska skicka ut sändningen i rymden är av en ny typ och är tänkt att landa så pass kontrollerat att den går att återanvända, skriver amerikanska public service-bolaget NPR.

Den drygt 46 meter långa raketkroppen ska efter att ha skickat ut Dragon-rymdfarkosten utanför atmosfären fälla ut fenor som ska göra att den går att styra när dess motorer startar om efter uppskjutningen, istället för att falla okontrollerbar i en fallskärm så som det har gjorts tidigare, uppger NPR.

Chansen att lyckas: 50%

Målet är att landa raketen på en obemannad plattform i Atlanten.

Och att det ska göras så pass kontrollerat att den går att använda igen utan omfattande renoveringar.

Lyckas försöket kommer det enligt Elon Musk, SpaceX:s vd, innebära kraftiga kostnadsminskningar för framtida rymdfärder.

Företaget har tidigare genomfört fler mindre lyckade försök och uppger att chanserna att de ska lyckas vid tisdagens försök är ungefär 50-procentiga.

Fotnot: Vid 12.30-tiden på tisdagen kom beskedet att nedräkningen till uppskjutningen av raketen avbrutits. På fredag ska man, enligt uppgift, göra ett nytt försök.

ARTIKELN HANDLAR OM