Finansman mördad – efter bråk om pengar

Sonen misstänks för mord efter bråk om underhåll

1 av 2
NYHETER

Finansmannen Thomas Gilbert, grundare av en hedgefond värd miljarder, sköts ihjäl i sin lägenhet på Manhattan.

Nu har hans son gripits för mord.

Polisen misstänker att de bråkat om sonens underhåll.

Thomas Gilbert Jr, 30, kom på söndagseftermiddagen till sina föräldrars lägenhet på Manhattan i New York. Han bad sin mamma gå ut och köpa mat till honom – sedan misstänks han ha skjutit ihjäl sin pappa, finansmannen Thomas Gilbert Sr, 70, skriver nyhetsbyrån AP.

Kulhål i huvudet

Polisen uppger att mamman fick känslan av att något var fel och att hon återvände till lägenheten efter 15 minuter.

– Då hittade hon Thomas Gilbert senior på golvet med ett kulhål i huvudet. Hon hittade också pistolen på hans bröst, med hans vänstra hand över den, säger Robert Boyce, utredningschef på New York-polisen, till AP.

Enligt honom tror polisen att det var ett försök från sonens sida att dölja mordet och i stället få det att se ut som ett självmord.

Tillgångar på 1,6 miljarder

Gilbert junior är skuldsatt och ska enligt polisen ha bråkat med sin pappa om det underhåll han fick av sina föräldrar.

30-åringen har gripits misstänkt för mord och olaga vapeninnehav. Han nekar till anklagelserna, men hans advokat har inte velat lämna någon kommentar, enligt AP.

Vid en husrannsakan i Gilbert juniors lägenhet hittade polisen bland annat hylsor som matchar vapnet som fanns på brottsplatsen.

Gilbert senior har jobbat på Wall Street i över 40 år efter att ha gått på både universitetet Princeton och Harvard, två av USA:s absolut främsta.

Greps förra året

År 2011 grundade han hedgefonden Wainscott Capital Partners Fund som har tillgångar på 200 miljoner dollar, nära 1,6 miljarder svenska kronor.

Nyligen var han med och grundade ytterligare en fond och enligt AP har han också grundat ett onlinebaserat utbildningsföretag som han dessutom var vd för.

Också sonen har studerat vid Princeton. År 2009 tog han en examen i ekonomi. Enligt myndigheterna har han dock inte jobbat den senaste tiden. AP rapporterar att det redan pågår en annan polisutredning mot honom i Southampton på Long Island. Han greps 18 september förra året efter att ha brutit mot ett besöksförbud.

Den andra februari ska 30-åringen framträda i rätten.

ARTIKELN HANDLAR OM