Pulvret är ofarligt

1 av 4 | Foto: Fritz Schibli
NYHETER

Det vita pulver som skapade stor dramatik i Malmö igår och satte ett tjugotal personer i karantän ska vara ofarligt.

Det säger den första preliminära analysen.

– Det första preliminära svaret säger att ämnet var ofarligt. Men vi har ännu inte fått klart vad det var för ämne, säger Kim Held, pressinformatör, polisen i Skåne.

Avspärrningarna runt Skatteverket och Kronofogdemyndigheten i Malmö kommer fortsätta ända fram tills att polisen har fått det slutgiltiga provsvaret av analysen. Polisen har dock dragit tillbaka sin vakttjänstgöring vid platsen.

Isolerades

Strax före halv elva på måndags förmiddagen fick polisen ett larm om ett misstänkt vitt pulver hos Kronofogdemyndigheten i Malmö. En stor räddningsinsats inleddes och den personal från Skatteverket och Kronofogden som varit i kontakt med pulvret fick isoleras. Först sent på eftermiddagen, efter sanering, kunde personerna som suttit i karantän lämna sin arbetsplats.

"Naturlig åtgärd"

Sedan gick två kemdykare från räddningstjänsten in och hämtade försändelsen med det misstänkta pulvret. Polisen såg mycket allvarligt på händelsen och pulvret skickades till Folkhälsomyndighetens laboratorium för analys där det bland annat testades för mjältbrand.

– Det är en naturlig åtgärd. Det första man tänker på när man ser ett vitt pulver är så klart mjältbrand, säger Eva-Gun Westford, pressinformatör, polisen i Malmö. 

Det första preliminära svaret pekar på att pulvret är ofarligt. Enligt polisens pressinformatör, Kim Hild, kommer ett slutgiltigt resultat om vad pulvret var för ämne efter lunch under tisdagen.

Först då kommer man ta ett beslut om avspärrningen runt Skatteverkets och Kronofogdemyndighetens lokaler kan tas bort eller inte.

Behandlas som ”olaga hot”

Brevet med det vita pulvret som kom till Kronofogdemyndigheten rubriceras som olaga hot. Någon ville att personalen på myndigheten skulle bli rädd.

– Personerna som kom i kontakt med ämnet blev så klart oroliga Det var ämnat för att skrämma människor, säger Eva-Gun Westford.

Det faktum att pulvret är ofarligt underlättar polisens utredning.

– Det som är intressant nu är att vi kan göra en teknisk undersökning av försändelsen utan att behöva tänka på säkerheten, säger Eva-Gun Westford.

ARTIKELN HANDLAR OM