Nu avslöjas tidskapselns innehåll - efter 220 år

1 av 4
Samuel Adams var ledare för motståndsrörelsen "Sons of Liberty" och räknas som en av anstiftarna till den amerikanska revolutionen. Adams låg bakom tebjudningen i Boston, då te för 18 000 pund dumpades i hamnen, som en protest mot Storbritanniens höga te-skatter. Händelsen räknas som en av de utlösande faktorerna bakom revolutionen.
Adams undertecknade sedan USA:s självständighetsförklaring.
NYHETER

Revolutionsmännen Samuel Adams och Paul Revere murade in tidskapseln i stadshuset i Boston.

I natt – över 200 år senare – avslöjas innehållet.

Tidskapseln begravdes under en av hörnstenarna i Bostons stadshus 1795 av dåvarande guvernören Samuel Adams, Paul Revere och William Scollay.

Vid midnatt, svensk tid, öppnades lådan på Museum of Fine Arts i Boston.

Inför ett stort medieuppbåd började konservatorn Pam Hatchfield med fina instrument ta itu med den nätta lådan.

Lyckligtvis hade hon förberett sig innan. Att skruva ur de åtta skruvarna och bända upp locket tillräckligt för att det skulle lossna tog henne tre dagar, berättade hon.

Tidningar och mynt

Det första som togs fram var en hopvikt tidning. Sedan följde flera likadana tidningspaket av Boston Daily.

– Nu ser jag botten, sa Pam Hatchfield.

– Det är mynt. Wow, sa kollegan Michael Comeau.

Med en litet instrument, en piggsvinstagg, ruckade hon på mynten: en dime, en halv dime, en quarter och cents i olika valörer.

Sedan följde ännu fler mynt från 1600 och 1700-talet. Till sist togs en silverplakett med inskriptioner från Paul Revere.

Lådans innehåll har varit mer eller mindre känt sedan december då en röntgenundersökning gjordes. Där avslöjades även att den innehöll en medalj föreställande George Washington och Massachusetts delstatssigill.

Den ursprungliga behållaren var gjord i kohud, men byttes till en kopparlåda 1855.

Kan vara i mycket dåligt skick

Och flera experter har uttalat sin oro – föremålen kan vara i mycket dåligt skick.

Willian Galvin, landshövding i Massachusetts, har tidigare berättat hur föremålen tvättades i syra innan de stoppades tillbaka i kopparlådan 1855. Dessutom ska den delen av stadshuset där lådan murades in ha drabbats av flera vattenskador.

När det presenterades i natt verkade det mesta däremot vara i gott skick.

Tidskapsel kommer förmodligen att återlämnas till statshuset nästa år. Då i en ny behållare, som ska vara bättre utformad för att stå emot väder och vind.

Låg bakom tebjudningen i Boston

Samuel Adams var ledare för motståndsrörelsen "Sons of Liberty" och räknas som en av anstiftarna till den amerikanska revolutionen. Adams låg bakom tebjudningen i Boston, då te för 18 000 pund dumpades i hamnen, som en protest mot Storbritanniens höga te-skatter. Händelsen räknas som en av de utlösande faktorerna bakom revolutionen.

Adams undertecknade sedan USA:s självständighetsförklaring.

FAKTA

Andra tidskapslar i USA

Öppnandet av tidskapseln från 1950-talets New York blev en besvikelse. I lådan som grävdes ned vid New Yorks Transit headquarters i Brooklyn ska det ha funnits en film som visade byggnadens tidigare konstruktion. Men när metallboxen öppnades visade den sig innehålla en brun sörja. En sak kunde räddas - ett mynt.

En tidskapsel från 1901 öppnades i Boston i oktober. Kopparlådan, som hittades inuti en lejonstaty vid Bostons stadshus, innehöll gamla fotografier av stadens politiker, kampanjknappar, brev och tidningar. "Ett av de mest välbevarade fynden på länge", enligt anställda på stadshuset.

I december, när Greg Sandoval och hans partner skulle renovera sitt hus fann de en liten plastpåse i väggen. I påsen fanns några mynt, ett tidningsklipp daterat 1978, en skraplott från McDonalds och ett brev - underskrivet då 12-årige Robert Wright. Robert, nu 49 år, kunde senare lokaliseras till sitt hem i Austin Texas.

Den 15 juni 1957 begravdes den gamla Plymouthen under trottoaren utanför rådhuset i Tulsa, Oklahoma.

2007 grävdes den upp, tillsammans med hårnålar, tuggummi, huvudvärkstabletter, läppstift, bensin, öl och en mängd andra prylar – allt daterat 1957. Betongvalvet som den sänktes ner i sades kunna stå emot en kränvapenattack. Men vid upphämtningen visade det sig att åtskilliga fot med vatten som läckt in under åren.

En kista från 1913, kallad "The Century Chest" grävdes upp förra året i Oklahoma. Kistan murades in under the First Lutheran Church av Virginia Sohlberg från "the Ladies Aid Society" och fungerade som ett välgörenhetsprojekt. Invånarna fick betala för att få sitt namn i kistan. Pengarna gick till att köpa en ny orgel till kyrkan. Orgeln används fortfarande i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM