Pojke anhållen för våldtäkt i Hässelby

1 av 5 | Foto: P-O SÄNNÅS
NYHETER

Kvinnan våldtogs på en lekplats i Hässelby gård tidigt på lördagsmorgonen.

Nu har en 15-årig pojke anhållits.

Enligt polisen ska övervakningskameror ha fångat pojken på bild.

Två överfall i samma område på mindre än tre dygn.

Efter våldtäkten i Hässelby gård i lördags och våldtäktsförsöket i samma område i torsdags har polisen arbetat för högtryck.

I går anhölls en 15-årig pojke, misstänkt för de båda attackerna. 

Polisen har gått igenom mängder med material från övervakningskameror i området.

– Vi hittade en bild och kom fram till att den här personen förmodligen var gärningsmannen. Men ingen visste vem han var, säger Patrik Zanders, utredare vid Västerortspolisen.

– Men andra kollegor med personkännedom kunde ge ett namnförslag och när vi jämförde namnet med bilden blev vi övertygade om att det rörde sig om samma kille.

Förnekar brott

Pojken, som ska fylla 16 år, anhölls i sin utevaro vid 23-tiden i går kväll.

– Efter en kortare spaning kunde man sedermera gripa personen i hemmet, säger Zanders.

Pojken bor i samma område och är inte straffad sedan tidigare.

Polisen bedömer utredningsläget som bra.

– Han har gjort vissa medgivanden, säger Patrik Zanders.

Något som tillbakavisas av pojkens advokat Johan Cahp.

– Han förnekar brott. Vad de här medgivandena består av vet jag inte. Han är tidigare ostraffad, har ingen kriminell bakgrund och är en förhållandevis oerfaren kille på alla sätt och vis, säger han.

Varit i området

Johan Cahp fortsätter:

– Han har varit i området, men han har också förklarat hur det kommer sig.

Cahp riktar samtidigt kritik mot polisen, som enligt honom ska ha hållit två förhör med den misstänkta 15-åringen utan advokat.

– Tydligen har det hållits förhör tidigare, i går, där han har utlovats att släppas i utbyte mot vissa uppgifter. Sedan ska det ha hållits förhör i natt också, säger han.

"Befängt"

Uppgifter som tillbakavisas från polisen:

– Vi fick inte tag på en advokat på natten, men däremot krävde vi att socialtjänsten skulle vara närvarande. Det var även pojkens vårdnadshavare. Han fick berätta i ett inledande förhör, säger Patrik Zanders.

Advokaten hävdar även att 15-åringen blivit lovad att släppas "i utbyte mot vissa uppgifter".

– Det kan jag inte ens kommentera. Det skulle vara fullständigt befängt. Ingen polis kan lova att han ska släppas, det är åklagarens beslut.

FAKTA

Två överfall på tre dygn

Det första överfallet skedde i torsdags kväll, när en kvinna som var på väg hem från tunnelbanan i Hässelbyområdet attackerades av en okänd gärningsman.

– Han har följt efter henne ända in i fastigheten. Sedan har hon blivit påhoppad där men skrikit och då har han sprungit därifrån. Det är rubricerat som försök till våldtäkt, har Janne Gyllstedt, stationsbefäl vid Västerortspolisen i Stockholm, tidigare sagt till Aftonbladet.

Det andra överfallet skedde tidigt på lördagsmorgonen. En kvinna i 20-årsåldern var på väg hem från tunnelbanan när hon attackerades på en parkväg och drogs in på en lekplats i Hässelby gård. Våldtäkten ska sedan ha skett inne på en lekplats i området.

ARTIKELN HANDLAR OM