Polisen: Skottet räddade livet på kvinnan

"Han fortsatte att hugga trots batong och spray"

1 av 5
NYHETER

Trots att polisen använde både batong och spray så fortsatte mannen att hugga flerbarnsmamman med kniv.

Det menar polisen att flera vittnen kunnat bekräfta.

– Polismännen räddade med största sannolikhet livet på kvinnan, hade mannen inte avbrutits kan jag inte se annat än att hon hade avlidit, säger polismästare Lena Matthijs.

Utredningen om vad som egentligen hände i lägenheten i Gällstad söder om Ulricehamn i går kväll pågår för fullt.

Men enligt Lena Matthijs, polismästare och områdeschef i Älvsborg, börjar allt mer klarna efter att flera vittnen hörts.

Höggs med kniv

Det var strax innan sju på tisdagskvällen som polisen kallades till ett bråk mellan en man i 35-årsåldern och en kvinna.

Bråket hade börjat i kvinnans lägenhet. Hon hade sedan flytt ut i trädgården och in i en annan bostad.

Väl på plats såg patrullen genom ett fönster hur flerbarnsmamman höggs med kniv i ryggen.

Patrullen försökte få den knivbeväpnade gärningsmannen att sluta hugga men trots användning av både pepparsprej och batong fortsatte attacken.

"Fortsatte att hugga"

En av poliserna på plats avlossade då ett skott som träffade mannen i buken - så pass illa att han i natt avled av sina skador.

Från vilket avstånd polisen sköt är ännu oklart.

– Mannen fortsatte att hugga så polismännen lämnades helt utan alternativ så som jag fått det presenterat för mig i nuläget. Det ser ut som en solklar nödvärnssituation, säger Lena Matthijs till Aftonbladet.

Hon menar att fler personer än poliserna på plats blev vittne till händelsen och att allt i nuläget tyder på att deras agerande räddade livet på kvinnan.

– Varje hugg mot överkroppen är livshotande, man vet inte var nästa hugg hade hamnat.  Hade mannen inte avbrutit så kan jag inte se annat än att hon hade avlidit.

Hade anmält mannen

Kvinnan fick motta knivhugg bland annat i huvudet och ryggen. Hon har opererats under natten och uppges ha allvarliga men inte livshotande skador.

Enligt TT ska kvinnan och mannen ha varit ett par men relationen var avslutad. Redan för ett år sedan anmälde kvinnan mannen för våldsbrott.

– Utredningen gjordes klar och överlämnades till åklagare. Men åtal väcktes inte, förmodligen för att hon inte ville medverka, säger Lena Matthijs.

Vittnet: Kvinnan skrek

Zeljko Kotur, 52, var en av de första på platsen efter att mannen skjutits av polisen. Han hörde aldrig skottet. Han såg polisen och sprang från pizzerian där han arbetar.

– Mannen låg där och kvinnan låg där, säger han och pekar.

Enligt polisen sköts mannen inne i lägenheten. Men när Kotur kom till platsen låg mannen utanför lägenhetens balkongdörr. Kvinnan låg runt hörnet utanför ytterdörren.

– Kvinnan skrek att hon kunde andas. Han skrek bara vem det var som hade ringt polisen. Det var det enda han sa, säger han.

Han vet inte hur mannen och kvinnan kom ut ur lägenheten om mannen sköts inomhus.

– Men det var två blodpölar där inne så jag tror de sköt honom där inne, säger Kotur.

Såg personer springa

Bakom polisavspärrningarna hänger en röd insnöad barngunga. Utanför lägenheten där kvinnan bor står hennes barns cyklar.

Bostadsområdet beskrivs som lugnt med lekande barn i trädgården. I dag är grannarna chockade av det som har hänt.

– Jag hade tittat på tv och gick till köket. Då såg jag två eller tre personer springa utanför köksfönstret. De skrek något hemskt och sprang över gården, säger en granne.

– Jag såg en kropp som låg utanför där det hände. Det känns sådär, jag har haft svårt att sova i natt, säger en annan granne.

”Alltid varit trevlig”

Manne Claesson, 91 och Annie Claessen, 89 har bott i bostadsområdet ända sedan det byggdes för 26 år sedan. Det har aldrig varit med om något sådant här.

– Vi hörde när de kom. Det bullrade till men vi antog att det var barnen, säger Annie Claesson.

Hon och Manne har träffat paret på gården några gånger.

– Han har alltid varit trevlig när man pratat med honom. Han har varit trevlig, säger Annie Claesson.

Enligt uppgifter till Aftonbladet bodde mannen och kvinnan tillsammans i lägenheten. Innan jul ska mannen ha flyttat ut. Några veckor senare hände det här.

Efter gårdagskvällens händelser pågår just nu två utredningar.

Dels en polisutredning om den nu döde knivmannens attack mot kvinnan och dels en internutredning om polisens skott.

ARTIKELN HANDLAR OM