Wallström skjuter upp Israelresan

NYHETER

Utrikesminister Margot Wallström (S) skjuter upp sin planerade resa till Israel och de palestinska områdena i nästa vecka.

Wallström skulle bland annat ha medverkat vid en konferens till Raoul Wallenbergs minne.

– Tidpunkten passade inte särskilt bra, säger hennes pressekreterare Erik Boman.

De ändrade planerna beror dock inte på att relationerna mellan staten Israel och Sverige skulle ha försämrats, enligt Wallströms pressekreterare Erik Boman. Israel reagerade kraftigt när den svenska regeringen erkände Palestina som stat i slutet av förra året.

I december kom besked i israeliska medier om att Wallströms israeliska motsvarighet, utrikesminister Avigdor Lieberman, inte tänkte ta emot det svenska besöket. Han var en av dem som var absolut hårdast i kritiken mot Sverige efter erkännandet i höstas.

Illa vald tidpunkt

Att Wallström väljer att senarelägga sin resa beror enligt pressekreteraren i stället på att tidpunkten för besöket inte passade särskilt väl för de palestinska företrädare hon skulle träffa, däribland president Abbas och utrikesminister Al-Malki.

– Det passade mindre bra i nästa vecka, eftersom de hade en rad olika möten och de skulle också på en utrikesresa till Tunisen för att delta i en ceremoni för den nyvalda presidenten där, säger Erik Boman.

Samtidigt var också tidpunkten svår för den israeliska sidan, då många av politikerna kampanjar inför valet den 17 mars.

– Det är valrörelse i Israel och det är därför många som inte har tid att träffa henne på grund av det. Då tyckte vi det var bättre att skjuta på resan till ett senare tillfälle.

Någon ny tidpunkt för resan är ännu inte spikad, men den väntas ske efter det israeliska valet.

ARTIKELN HANDLAR OM