Så blir du av med granen

Foto: Foto: JAN-ERIK HENRIKSSON/SCANPIX
NYHETER

Snart tjugo dagar efter jul är det dags att göra sig av med granen.

Och nu börjar festen - på djurparkerna.

– Vi använder gran som miljöberikare åt djuren, de gillar allt som är nytt, säger Andreas Levestam, djurskötare på Kolmården.

På tisdag är det tjugonde Knut då julen enligt traditionen ska dansas ut.

De flesta gamla julgranar samlas in, flisas sönder och bränns upp. Men några hamnar på djurparker - som leksaker åt de lite större däggdjuren.

– Elefanter äter träd men undviker gran och tall som föda. Däremot leker de gärna med dem. Det gäller inte bara elefanterna, alla djur stimuleras av  sånt som är nytt, säger Andreas Levestam på Kolmården.

Samlade in

Faktum är att Kolmården till och med efterlyste gamla uttjänta julgranar för några år sedan. Tanken var just att använda dem som så kallad miljöberikning.

– Vi trodde inte vi skulle få så många, något tiotal kanske. Men vi fick ohanterligt många, tusentals granar, så det där fick vi sluta med, säger Silvy Bohlin, Presskontakt på Kolmården.

Tre miljoner träd

Totalt väntas hushållen hiva ut ungefär tre miljoner uttjänta julgranar den närmaste veckan.

– De flesta återvinns. De flisas och bränns i anläggningar och blir antingen el eller värme i fjärrvärmenätet, säger Ingegerd Svantesson, informatör på branschorganisationen Avfall Sverige.

Energin från enda normalstor gran räcker till att köra fyra maskiner tvätt.

Om samtliga julgranar återvinns räcker det till att värma upp 4 000 lägenheter i ett helt år.

Straffas med böter

Att hiva ut skräpet genom fönstret, rakt ner på gatan, är förbjudet. Brottet är nedskräpning och straffas med böter eller fängelse upp till ett år.

FAKTA

Här får du lämna granen

Grovsoprummet. Döda träd räknas som grovavfall.

Särskilda insamlingsplatser. De flesta kommuner anordnar särskilda platser för upphämtning av granarna. Kolla med din kommun.

Återvinningscentraler. I de så kallade kretsloppsparkerna finns särskilda sorteringsplatser för trädgårdsavfall. Det är där granen ska dumpas.

ARTIKELN HANDLAR OM