Terrorexperten: "De vet exakt vad de gör"

1 av 3
NYHETER

Terrorexperten Magnus Ranstorp beskriver gärningsmännen som lugna, kyliga och professionella.

– De vet exakt vad de gör. Det verkar vara vana vid att hantera vapen och stressiga situationer. De har precis dödat och sårat ett stort antal personer och promenerar till bilen och åker iväg, säger han.

Tungt beväpnade klev gärningsmännen in på satirtidningen Charlie Hebdos redaktion och dödade 12 personer.

Enligt Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan i Stockholm, påminner dagens terrordåd om planerna på att attackera den danska tidningen Jyllandsposten 2010.

Tidningen hade publicerat en karikatyrbild av profeten Mohammed - och fyra män dömdes 2011 för terrorbrott. Enligt domen ville männen ta sig in på redaktionen och döda så många som möjligt.

– Tankarna far direkt till attentatsplanerna mot Jyllandsposten och den hotbild som råder mot redaktioner som publicerar satirteckningar med religiösa motiv. Men man måste lämna alla möjligheter öppna vad gäller gärningsmännen, säger han.

Tidigare attentat

Magnus Ranstorp har tagit del av filmerna som visar hur gärningsmännen skjuter ihjäl en polisman innan de försvinner i en svart bil.

Enligt Ranstorp uppträder männen lugnt, kyligt och professionellt.

– De vet exakt vad de gör. Det verkar vara vana vid att hantera vapen och stressiga situationer. De ha precis dödat och sårat ett stort antal personer och promenerar till bilen och åker iväg. Det kan betyda många saker, men det är inte första gången de hanterar vapen, säger han.

Enligt Ranstorp finns det runt 1 000 franska medborgare som strider för extrema islamistiska organisationer i Syrien och Irak.

– Det är säkerhetskontexten, men sedan kan man inte utesluta andra gärningsmän. Det har funnits individer i Frankrike som tidigare genomfört skjutattentat tidigare, dels i Tolous, dels fransmannen som åkte till Bryssel och utförde attentatet mot judiska muséet, säger han.

Borde haft högre säkerhet

Just nu pågår en massiv jakt på gärningsmännen.

– Vad som händer nu är att offentliga platser säkras. Man upprättar bevakning av trafiken och rikslarm går ut. Den franska säkerhetspolisen slår säkert till mot kända adresser, säger Magnus Ranstorp.

Men händelserna har även höjt beredskapen i andra europeiska länder. Efter dådet i Paris höjdes säkerhetsnivån på Jyllandsposten, framgår det i ett mejl till de anställda, skriver Reuters.

– Det handlar ju om att skydda platser som har en sådan här hotbild. Jag är förvånad över att den Charlie Hebdos redaktion inte hade något högre säkerhetsarrangemang för att förhindra att någon tog sig in i byggnaden.

ARTIKELN HANDLAR OM