”Inte mer hot än vanligt och beredskapen hade minskat”

1 av 91
NYHETER

PARIS. De beväpnade attentatsmännen ska ha riktat sina första dödliga skott mot tecknaren ”Charb” innan man sköt ihjäl hans kollegor på redaktionen Charlie Hebdo.

– Det hade inte förekommit mer hot än vanligt på slutet och beredskapen hade minskat, säger journalisten Antonio Fischetti, som jobbar på tidningen men inte var på morgonens möte.

Det franska civilsamhället manifesterar under kvällen sitt stöd runt om i hela landet.

– Jag önskar att jag kunde säga ja. Det hade inneburit att detta fruktansvärda inte inträffat, säger kvinnan i tidningskiosken på frågan om hon har något nummer kvar av dagens Charlie Hebdo att sälja.

Vi befinner oss utanför varuhuset Galeries Lafayette mitt i det gråkalla centrala Paris och i pressbåset på andra sidan gatan är svaret detsamma.

– Tyvärr, de tog slut på en gång.

Tecknade islamistiska ledare

I dag släpptes det satiriska veckomagasinet Charlie Hebdos nya nummer, med den franske mycket kontroversielle författaren Michel Houellebecq avbildad på förstasidan. Houellebecq släpper just i dag romanen ”Soumission” (Underkastelse) i Frankrike, en bok som tar avstamp i ett fiktivt scenario där Frankrike fått en muslimsk president och infört ”islamistiska” lagar.

Den franska satirtidningen har få motsvarigheter i nordisk press, men har länge haft en central plats i det franska medielandskapet.

Med en tradition att publicera kontroversiella karikatyrer, av politiker och näringslivsmänniskor, men också av islamistiska ledare och profeten Muhammed, har tidningen de senaste åren levt under ständiga hot. Så sent som 2011 sattes tidningens dåvarande redaktion i brand och tidningens hemsida hackades, och tecknaren Stéphane Charbonnier hotades till livet.

”Var är Charb?!”

Charbonnier, som gått under pseudonymen ”Charb”, är en av minst fyra av tidningens tecknare som dödades i attentatet under onsdagen, uppger flera franska medier.

Enligt tidningen Libérations källor ska de beväpnade männen under attentatet först ha skrikit ”Var är Charb?!” innan de sköt ihjäl den franske tecknaren och därefter hans kollegor, under redaktionsmötet på Charlie Hebdos redaktion i Paris elfte arrondissement.

Hade två livvakter

Antonio Fischetti är journalist på Charlie Hebdo, men var inte med på redaktionsmötet i dag. Han berättar att hotet mot tidningen var en del av vardagen.

– Vi visste att det fanns ett återkommande allvarligt hot mot ”Charlie”, men vi var inte paranoida. Efter attacken 2011 cirkulerade länge en polisbil under redaktionen.

Det hade inte varit särskilt många hot den senaste tiden och säkerheten och beredskapen hade minskat, säger Fischetti till tidningen Libération.

– Charb hade fortfarande sina två livvakter. När han kom på middag hos mig frågade jag alltid vad jag skulle göra med dem. En gång tog han en taxi själv, men chauffören kände igen honom och bad honom genast kliva ur bilen. Livvakterna sa till honom att aldrig mer ta en taxi själv efter det, säger Fischetti.

Charb, eller Stéphane Charbonnier som han alltså egentligen hette, berättade i en intervju i Le Monde för två år sedan att han var medveten om riskerna han tog med sitt jobb och att han föredrog att ”dö stående hellre än att leva på knä”.

Under eftermiddagen och kvällen har fransmän samlats överallt i landet för att manifestera i samband med händelsen. Vid Place de la République hade tusentals människor samlats vid 17-tiden.

ARTIKELN HANDLAR OM