Tv-inslaget som ska sändas före jordens undergång

NYHETER

Här är videon som kan bli det sista du ser före undergången.

I veckan avslöjades att CNN av allt att döma har förberett ett inslag som ska sändas "när det är bekräftat att jorden går under".

Den amerikanska nyhetskanalen CNN lovade redan inför sin första sändning att sända dygnet runt - till jordens undergång.

– Vi loggar inte ut förrän världen går under. Och vi kommer att live-bevaka det också och det kommer att vara vår allra sista sändning, sa grundaren Ted Turner i juni 1980.

Spelar Titanic-sång

Sedan dess har rykten florerat om att tv-kanalen förberett ett sista inslag - som ska sändas under de sista skälvande minuterna vid en eventuell apokalyps.

Nu har ett videoklipp publicerats som ska föreställa CNN:s beryktade sista inslag. Materialet publicerades på bloggen Jalopnik i måndags av den tidigare CNN-praktikanten Michael Ballaban, som var på tv-kanalen 2009.

I videoklippet syns en militärorkester spela psalmen "Närmare, Gud, till dig", som sägs ha varit det sista om skeppsorkestern på Titanic spelade innan fartyget sjönk.

”Har bevis”

Just den psalmen har också Ted Turner lovat att CNN skulle ha med i sitt sista inslag innan jordens undergång, enligt New York Daily News.

I blogginlägget skriver Michael Ballaban att "människor trodde att han (Ted Turner) skämtade" men att "vi har bevis på att han inte gjorde det".

Efter att psalmen är färdig tonar tv-skärmen in i svart.

Någon speakertext eller någon grafik som knyter inslaget till CNN syns inte i klippet. Men på ett foto av vad som enligt Ballaban ska föreställa CNN:s databas syns texten "Turner Doomsday Video" samt tillägget "vänta med att publicera detta tills jordens undergång är bekräftad".

Tränades i att använda klippet

I en uppföljande bloggpost skriver Ballaban att klippet var "den sämst dolda hemligheten på hela företaget". Han uppger också att flera CNN-medarbetare hört av sig och berättat att de tränats i att använda klippet. Att Ted Turner ska ha valt att förproducera ett inslag inför jordens undergång förklarar bloggaren med det under 1980-talet pågående kalla kriget, då "hotet om en händelse som avslutade världen var en verklig möjlighet".

CNN har valt att inte kommentera uppgifterna.

ARTIKELN HANDLAR OM