”De kommer att ge sig på muslimer nu”

1 av 90 | Foto: Sky news
Explosion där gisslandramat i Dammartin en Goele utspelar sig.
NYHETER

MONTROUGE. Sofianes mamma hörde en skottlossning på väg till bussen och ringde sin son för att varna.

Några timmar senare står han med vännerna utanför polisavspärrningen i Montrouge och försöker förstå vad som händer.

– Många som inte känner till islam kommer att ge sig på muslimer nu, säger Sofiane Belhanda, 21.

Den sömniga Parisförorten Montrouge väcktes av flera skott i morse, då en ännu inte fasttagen gärningsman krockade med en bil han kapat och därefter sköt en kvinnliga trafikpolis. Polisen avled senare i sviterna av skottet.

– Min mamma gick ut i morse för att ta bussen vid 8.30. Hon ringde mig och sa att hon hört skott och att det var en massa polisbilar och folk som sprang åt alla håll. Hon sa att vi skulle prata om det i kväll och ville att jag skulle stanna hemma i dag, säger Sofiane Belhanda, 21.

Ropar okvädesord

Några timmar senare befinner han sig på platsen för skotten som är avspärrad och där den franska insatsstyrkan letar efter den skyldige.

Ett hundratal journalister och minst lika många civila är här för att följa utvecklingen.

Från en förbipasserande bil ropar en man en grovt kränkande kommentar om ”muslimer”. Han får direkt svar på tal från en av de unga män med nordafrikanskt ursprung på platsen.

– Jag tror inte att vettiga människor kommer att blanda ihop vanliga muslimer och de här radikala islamisterna. Dessvärre kommer många som inte känner till islam så väl stigmatisera och ge sig på muslimer i allmänhet. Även oss korrekta muslimer som jobbar, betalar skatt och är helt vanliga, säger Sofiane.

”De är hjärntvättade”

I Frankrike har röster det senaste dygnet höjts för att värna landets sex till åtta miljoner muslimer och deras säkerhet.

– I Koranen står det att döda en annan människa är som att döda hela mänskligheten. För mig är det en livsprincip och en religiös princip. Man har inte rätt att döda under några som helst omständigheter, säger Sofiane.

– De här människorna är hjärntvättade, infogar hans kompis Jimy Duarte, 27.

En företrädare för Frankrikes högerextrema parti Nationella Fronten menade i går att attentatet mot Charlie Hebdo är ”ett resultat av landets integrationspolitik”, men i övrigt har debatten under det första dygnet efter attentatet präglats av ord som ”enighet” och ”mångfald”. Åtminstone offentligt.

– Vi var förvånade och chockade över det som hände i går. Sen hade vi inte alls väntat oss att något liknande skulle hända här av alla ställen i morse, säger Karim Bensoussan, 24, som tagit sig till platsen ihop med sina vänner, och fortsätter:

– Jag skulle vilja säga något viktigt, det är inte för att man är muslim som man gör något sånt här. För mig är det här mentalt störda människor. Jag är trött på att de här människorna smutsar ner min religion. Jag hoppas att folk slutar generalisera och säga ”det var en muslim som gjorde det”. Det är terrorister som gjorde det här, för mig är de inte muslimer, säger Karim Bensoussan.


ARTIKELN HANDLAR OM