Var en måltavla – men försov sig

1 av 2
NYHETER

Tecknaren Renald Luzier, 42, överlevde attacken mot satirmagasinet Charlie Hebdo.

För att han försov sig.

– Vi vaknade en halvtimme senare än väntat, säger hans hustru till tidningen Libération enligt Ekstrabladet.

Vid 11.20 på onsdagen misstänks de två bröderna Cherif, 32, och Said Kouachi, 34, ha trängt sig in på satirmagasinet Charlie Hebdos redaktion i centrala Paris.

Innan terroristerna avlossade de dödande skotten tilltalade de offren med namn. En av dem hade kunnat vara Renald Luzier, skriver Ekstrabladet.

Men han överlevde – för att han var inte där.

”Skrämmer mig”

Om allt hade gått som det skulle den där morgonen skulle Renald Luzier ha suttit i rummet tillsammans med sina kollegor.

– Min man och jag vaknade en halvtimme senare än väntat. Därför kom han efter skottlossningen. Jag vet att han är okej men det skrämmer mig något fruktansvärt, säger hans fru till tidningen Libération.

Hon var ändå orolig för honom. Hennes man hade nämligen rusat hemifrån till redaktionsmötet. Hon likaså för att leta efter honom. Enligt ögonvittnen ska hon ha försökt tränga sig fram genom polisbarrikaden och sagt:

– Jag är ”Luz” fru. Det är viktigt att jag hittar min man.

Ritat Muhammed

Han hade anlänt till platsen efter skottlossningen.

Då hade tio av hans kollegor dödats.

Hade han inte försovit hade han varit ett troligt mål. Renald Luzier ritar under namnet Luz och stod bakom teckningen från 2011 av profeten Muhammed. Vid det tillfället hade tidningen bytt namn till Sharia Hebdo och till ritningen stod det "100 piskrapp om ni inte dör av skratt".

Efter det utsattes redaktionens lokaler för en mordbrand.

En av dem som dog i går var tecknarkollegan Georges Wolinski, 80.

På Instagram skrev hans dotter i går under en bild på hans ritbord "Pappa är borta, men inte Wolinski". Hans teckningar lever vidare.

ARTIKELN HANDLAR OM