43-åringen blåste också fästmön på jobbet

1 av 2 | Foto: John Young / Läsarbild
NYHETER

43-åringen blåste 130 personer på ett jobb som inte fanns.

Nu avslöjar SVT:s "Smålandsnytt" att mannen lurade också sin egen fästmö.

– Jag är lika lurad som alla andra, säger hon.

Den 31-åriga kvinnan stod som personalansvarig på fejkföretaget Jusab. Hjärnan bakom konstruktionen uppges ha varit en 43-årig man som utlovade jobb till 130 personer. Det handlade om lagerarbete i ett påstått nystartat centrallager för nätbutiken Netonnet.

Hundratals anställningsavtal var påskriva och truckutbildningar var redan genomförda.

"Är helt sjukt"

Men när folkmassan kom till den utlovade arbetsplatsen i ett industriområde i Växjö i måndags uppdagades bluffen. Då fanns ingen från det påstådda företaget på plats.

– Det är helt sjukt. Jag känner mig grundlurad och jättedum. Jag förstår inte motivet, sa en kvinna till Aftonladet, som tagit tjänstledigt för att kunna jobba på den nya arbetsplatsen.

Nu hävdar blufföretagets personalansvariga, en 31-årig kvinna, att också hon grundlurats. Till SVT:s "Smålandsnytt" säger hon att hon hade ett förhållande med 43-åringen men att han nu förvunnit.

– Han har blåst allt och alla och jag har ingen aning om var han befinner sig. Varför gör man så här? säger hon till tv-kanalen.

Undantag i a-kassan

Hon säger att hon skulle flytta till ett hus som 43-åringen köpt men att hon nu är både hemlös och arbetslös.

– Jag är lika lurad som alla andra. Jag har inte fått lön. Och nu har jag och min dotter ingenstans att bo heller.

Fackförbundet Transports tidning Transportarbetaren skriver att många av de drabbade undrat vad som ska hända med deras a-kassa. Enligt reglerna gäller nämligen 45 dagars karenstid för den som självmant sagt upp sig från sitt arbete. Men i går tog a-kassan beslut om att de drabbade kan få ersättning redan efter sju dagar.

– De har ju blivit lurade. Har de sagt upp sig, fått ett anställningsbevis och gjort allting rätt så stänger vi inte av dem, säger Carin Florell på Transports a-kassa till tidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM