Specialstyrkan jagar bröderna i skogen

1 av 91
NYHETER

LONGPONT. En snårig skog, övergivna lador och ett becksvart mörker.

Här, tio mil norr om Paris, jagade tusentals poliser i natt de terrormisstänkta Chérif och Said Kouachi.

Insatsstyrkan Raid är utrustade för att operera i flera dygn i sträck.

Sent i natt flög helikoptrarna över skogsområdet i norra Frankrike. När jakten på terroristerna som slog till mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris gick in på sitt andra dygn finkammade tungt beväpnad polis i skottsäkra västar allt från skjul och lador till kyrkogårdar i området.

Flydde i ljusgrå bil

Redan natten till i går natt släppte fransk polis bilder på de två huvudmisstänkta för attentatet, bröderna Chérif och Said Kouachi.

Vid tiotiden på förmiddagen kom larm från en bensinstation tio mil norr om Paris, där en platschef uppgett att bröderna Kouachi rånat hans bensinstation i närheten av staden Villers-Cotterets i Aisneområdet och flytt i en ljusgrå bil av märket Renault Clio.

Bröderna ska ha varit maskerade med rånarluvor och beväpnade med kalasjnikovar och handvapen.

”Jag är rädd”

Två timmar senare kom nästa larm kopplat till bröderna Kouachi. Enligt AFP ska två män ha övergett en ljus bil i närheten av bensinstationen och lämnat den till fots.

Mängder med polisbilar och specialstyrkor anlände i ilfart till Ainesområdet norr om Paris och enligt inrikesministeriet deltar över 80 000 poliser och militärpoliser i sökandet efter de två männen.

Lokala affärer rapporteras ha hållit stängt av rädsla för att konfronteras med de misstänkta terroristerna. Bilar som färdades in till byarna i regionen kontrollerades av polis och bybor vittnar om rädslan som spred sig när mörkret föll.

– Vi bor nära skogen och jag är rädd, natten kommer och de kan ha gömt sig i närheten, säger Caroline från byn Corcy till AFP.

Några kilometer utanför den lilla sömniga byn Longpont har polisen satt upp avspärrningar för medier och allmänhet. Här börjar det 120 kvadratkilometer stora området som rymmer milsvida åkrar, den snåriga Retzskogen och ett tiotal mindre samhällen och ännu fler byar.

Knackade dörr

– Jag pratade med en kvinna som bor i området, polisen har sagt till henne att hålla sig inne, säger en journalist på France TV som just anlänt till avspärrningarna.

Den terror- och gisslanspecialiserade insatsstyrkan Raid har intagit området och knackade under eftermiddagen och kvällen dörr i flera samhällen.

– De tar sig in med full mundering hos gamla människor som bott här i hela sina liv och som undrar vad polisen gör här i världens ände, säger Romain Baheux, journalist på tidningen 20 Minutes och som fanns på plats i området innan polisen hunnit spärrat av det helt och hållet.

Ett 50-tal journalister väntade i går på andra sidan avspärrningen längs den hårt trafikerade landsvägen N2, där långtradare fick köa för att ta sig fram. Flera hade skyltar med Je suis Charlie-budskapet placerade i vindrutan.

Värmekameror

Området i Picardieregionen är inte lätt att överblicka. De sömniga avbefolkade orterna hyser övergivna lador och tomma byggnader där ingen satt sin fot på många år.

I en av gårdarna har Raidstyrkan etablerat sitt tillfälliga högkvarter. Det är en autonom insatsstyrka som är väl rustade för att söka under lång tid utan avbrott. Med sig har de både kockar, mat och övrig personal för att klara vaktavbyten i flera dygn.

Styrkorna uppges också vara utrustade med värmekameror och andra hjälpmedel för att kunna arbeta i mörker.

Samtidigt som jakten trappades upp i skogsområdet i norra Frankrike hölls det i hela landet vid lunchtid en tyst minut för terroristernas offer.

Sent i natt fanns inga nya spår av de misstänkta attentatsmännen. Fransk polis hade gjort sig redo att fortsätta sökandet med full kraft hela natten.

ARTIKELN HANDLAR OM