Muf:s hårda krav på Kinberg Batra inför Moderatstämman

1 av 3 | Foto: Marcus Erixon
Muf:s ordförande Rasmus Törnblom har hårda krav på Moderaternas nya partiledning.
NYHETER

I morgon väljs Anna Kinberg Batra till ny M-ledare.

Inför partiets extrastämma ställer nu Muf hårda krav på den nya partiledningen och kallar föregångarna Anders Borg och Fredrik Reinfeldt för "fega".

– Inför valet 2014 kom det ingen ny politik över huvud taget, säger Muf:s ordförande Rasmus Törnblom.

I morgon väljs Anna Kinberg Batra till ny partiledare när Moderaterna håller extrastämma i Solna. Samtidigt väljs också en helt ny partiledning. Inför samlingen, där cirka 800 moderater deltar, ställer nu Moderata ungdomsförbundet, Muf, hårda krav på Kinberg Batra och hennes nya lag.

Enligt ordförande Rasmus Törnblom måste partiet omgående börja arbetet med att modernisera arbetsmarknaden.

– Den nya partiledningen måste vara modiga och inte gömma sig genom att ge samma svar som Anders Borg och Fredrik Reinfeldt gav för tio år sedan. De kan inte bara säga "förnyelse" och inte fylla det med något innehåll.

Törnblom menar att den politik som Reinfeldt och Borg gick till val på 2006 och 2010 var helt rätt för att möta dåtidens utmaningar.

– De presenterade politik för att möta ett brett utanförskap med många människor. I dag ser utanförskapet annorlunda ut, unga och utrikes födda är överrepresenterade och har väldiga problem när det gäller att etablera sig med bostad och på arbetsmarknaden.

Vill reformera Las

När den gamla M-ledningen skapade Nya Moderaterna innebar det också att man lade om politiken och slopade liknande krav som Muf nu för fram.

– Jag tror att lagen om anställningsskydd och turordningsreglerna måste förändras så att kompetens sätts främst och att det blir mer flexibilitet. Som det är nu så diskrimineras unga, säger Rasmus Törnblom.

Men Muf vill samtidigt också att partiet tittar på en reform som skulle innebära att de första 500 000 kronorna en person tjänar skulle vara skattefria.

– Det skulle innebära att unga kan jobba under och efter gymnasiet och spara ihop pengar. Det innebär även att arbetsgivare kan anställa till lägre kostnader utan att nettolönen för den som arbetar sjunker. Det innebär också större förutsättningar att skapa eget kapital vilket är viktigt när det gäller bostad. Det gäller även de som precis har kommit till Sverige och saknar både eget kapital och kontakter.

Rasmus Törnblom är hård i sin kritik över hur moderpartiet agerade i den senaste valrörelsen.

– Politikutvecklingen stannade någon gång 2010, man vann två val på att ha en bra beskrivning av samhällsproblemen på 00-talet. Sedan blev man feg och rädd inför 2014. Då tänkte man att ska man vinna så kan vi inte lägga några förslag, de ville vinna på ansvar och tio år år gamla svar. När vi förlorade valet i september stod vi med en valförlust och utan politik.

"Tråkigt att de inte gjorde något när de satt vid makten"

Efter valet har både Borg och Reinfeldt, som nu lämnat sina poster, öppnat för att arbetsmarknaden måste moderniseras.

– Det är tråkigt att de inte gjorde något när de satt vid makten och ännu tråkigare om Anna Kinberg Batra förtsätter på samma sätt. Jag hoppas att hon vågar höja blicken och inte bara tittar ned och säger det som vi sagt tidigare. Men vi ska inte släppa de idéer vi står på. Arbetslinjen ska gälla alla och i Sverige ska alla kunna få ett jobb.

I höst håller M sin ordinarie partistämma. Då ska en ny partistyrelse väljas och ny politik mejslas fram. Nu kräver Muf att ungdomsförbundet får ett större genomslag. Ungmoderaterna har krävt att hela partistyrelsen ska ställa sina platser till förfogande inför hösten.

– Vi har aldrig varit så stora i förhållande till moderpartiet som nu. Mer än var fjärde moderat medlem är med i Muf. Så har det aldrig varit tidigare. Jag förväntar sig att vårt genomslag i medlemskåren får genomslag i person och politik under året som kommer.

ARTIKELN HANDLAR OM