Gisslanexpert: De måste tröttas ut

1 av 89
NYHETER

Förhandlingarna med de misstänkta bröderna Kouachi i ett gisslandrama pågår sedan några timmar.

Enligt förhandlingsexperten Torbjörn Sivertsson kan det fortsätta i dagar:

– Det är bara utmattning som gäller.

Sedan 9-tiden i morse har de två misstänkta bröderna Cherif Kouachi, 32, och Said Kouachi, 34, hållit en person som gisslan på ett litet tryckeri i en by i nordöstra Frankrike.

Förhandlingar mellan polisen och bröderna ska sedan dess pågå för fullt och i samtalet ska bröderna ha sagt att de ”vill dö som martyrer”.

Enligt förhandlingsexperten Torbjörn Sivertsson, tidigare på Rikskriminalpolisen, finns det bara ett sätt för förhandlingarna.

– Det är utmattning som det är frågan om. Det gäller att vinna över dem på ett eller annat sätt.

”Fanatiska i sitt sätt”

Det kan dock bli svårt, menar Sivertsson:

– Det är svårast när det är extremister på det här sättet. De är så fanatiska i sitt sätt att fungera. Det brukar vara svårast. Annat är det när de inte vill ha någon politisk vinning som på det här sättet.

Torbjörn är numera pensionär men var fram till sin pension för några år sedan en av dem som jobbat mest med kidnappningsfall i Sverige. Han är både expert på gisslantagningar och människorov.

– Men inte på det här sättet. Förhandlingar kan man göra med folk som är desperata på olika sätt men det här är någonting helt annat.

Enligt honom går det inte att övertala dem.

– Man talar om att man vet vilka de är. Sedan försöker man bygga upp en relation naturligtvis för att få förtroende. Men jag tror att det är svårt i den här situationen.

”Uträtta sin gärning”

Enligt rapporter från Frankrike har förhandlare kontakt med bröderna. Oftast brukar det var en och samma person från polisen som för samtalen. Personen har dock stöttning på alla möjliga sätt.

– Det är bara att försöka att hålla dem till de inte har samma vaksamhet som annars och sedan börja närma sig.

Hur lång tid kan det röra sig om?

– Det kan handla om några dygn. Det beror på situationen i övrigt och vad de har tillgång till.

Bröderna Said Kouachi har uppgett att de är villiga att dö i sin gärning. Vad har de då för vinning av att hålla gisslan?

– Det gäller att köpa sig fri på ett eller annat sätt. Det gäller att överleva så länge som det går.

Varför då?

– Då kan de ta livet av så många som möjligt och uträtta sin gärning. Det är frågan, vad har de i sikte, om det är flera saker?

– Men det verkar lite oplanerat den här flykten bort till tryckeriet. Annars verkar det väldigt välplanerat i början. De har inte tänkt så långt.

ARTIKELN HANDLAR OM