Qviberg åtalas för grovt svindleri: ”Lek med människoliv”

Foto: Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX
Mats Qviberg.
NYHETER

Finansmannen Mats Qviberg åtalades för grovt svindleri på fredagen.

Han tillbakavisar alla anklagelser:

– Det här är att leka med människoliv, säger Qvibergs advokat Ulf Stigare till Aftonbladet.

Ekobrottsmyndigheten lämnade på fredagen in stämningsansökan mot Mats Qviberg och fyra andra ledande nyckelpersoner i HQ Bank AB och HQ AB. Qviberg åtalas för grovt svindleri, ett brott som kan ge sex års fängelse.

– Brotten är att bedöma som grova då de vilseledande uppgifterna varit ägnade att medföra ekonomisk skada till betydande belopp för den allmänhet som förvärvat eller skulle komma att förvärva aktier  i HQ AB, säger chefsåklagare Martin Tidén på Ekobrottsmyndigheten i ett uttalande.

Skriver på Twitter

När Aftonbladet når Mats Qviberg säger han:

– Jag tänker inte ge några kommentarer, du får gå in på mitt Twitterkonto eller prata med mina advokater.

På Qvibergs Twitterkonto står att ”det är med stor förvåning Mats Qviberg mottagit besked om att åtal väcks och hans uppfattning är att åtalet är obefogat.”

Hans advokat Ulf Stigare säger till Aftonbladet:

– Åtalet är helt ogrundat, helt otillständigt och helt obefogat. Åklagaren har under hela resans gång varit helt oemottaglig för både rättsliga och sakliga argument.

Vad menar du med otillständigt?

– Hela åtalet bygger på att det föreligger brott mot bokförings- och redovisningsregler, och det gör det inte. Vi har anlitat de största experter som finns. De konstaterar att det finns inga fel, och då ska man inte väcka åtal.

Enligt åklagaren är brotten att bedöma som grova?

– Ja, och vi ställer oss extremt frågande till allting. Vi tycker att det här är att leka med människoliv.

Enligt åtalet har HQBank i vinstsyfte drivit egenhandel med optioner, en verksamhet som inte redovisades enligt gällande regelverk?

– Att man bedrev egenhandel är helt riktigt. Åklagaren säger att det inte redovisades enligt gällande regelverk, men det är fel. De största experter som finns konstaterar att det finns inga brister i redovisningen.

Vad händer nu?

– Åtalet kommer att prövas i domstol, men knappast under 2015 eftersom det blir en väldigt lång förhandling. Alla försvarsadvokater är hårt uppbokade. Det är bara en gissning, men 2016 skulle jag tro att prövningen sker.

Vad blir domstolens beslut, enligt din mening?

– Frikännande dom.

För alla fem åtalade?

– Ja, det är min uppfattning, men jag ska inte tala för mer än Mats Qviberg. Han har en separat ställning, för han satt inte i bankens styrelse. Han har inte suttit där sedan 1993, utan han var ordförande i moderbolaget. Alla fel som påståtts ha begåtts är i dotterbolaget banken.

ARTIKELN HANDLAR OM