Var med i samma jihadistgrupp – nu kräver han att bröderna ska släppas

1 av 94
NYHETER

Gisslantagaren Amedy Coulibaly, 32, har varit med i samma jihadistgrupp som bröderna Kouachi.

För tio år sedan skickade nätverket radikaliserade islamister för att strida mot USA:s armé i Irak.

Nu tyder allt mer på att terrorcellen är aktiv igen.

En beväpnad man har tagit minst fem som gisslan i en judisk livsmedelsbutik vid Porte de Vincennes i Paris.

Mannen uppges heta Amedy Coulibaly och ska vara samma person som iförd skottsäker väst på torsdagsmorgonen sköt ihjäl en kvinnlig trafikpolis i Montrouge strax söder om Paris och därefter flydde i en Renault Clio.

Nätverket kan vara aktivt igen

Amedy Coulibaly ska även ha kopplingar till Saïd och Chérif Kouachi, 34 respektive 32 år gamla, bröderna som misstänks för massakern på satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i onsdags, uppger en poliskälla för nyhetsbyrån Reuters under fredagen. Enligt Reuters ska alla tre ha varit medlemmar i en jihadistcell i Paris som för cirka tio år sedan skickade franska islamister till Irak för att strida mot den amerikanska armén. Chérif Kouachi har därefter avtjänat ett 18 månader långt fängelsestraff för sin inblandning i gruppen.

Nätverket ska ha opererat från en moské på rue de Tanger i Paris nittonde arrondissement, men upplöstes av fransk underrättelsetjänst 2005. Det franska magasinet Le Point skriver att de senaste dagarnas händelser kan betyda att nätverket nu är aktivt igen.

”Ni vet vem jag är”

Amedy Coulibaly dömdes 2010 för sin roll i ett misslyckat fritagningsförsök av Smain Ali Belkacem, som 1995 dödade 8 personer och skadade 120 i Paris kollektivtrafik, rapporterar Reuters. I samma fritagningsförsök var Chérif Kouachi inblandad, men han straffades aldrig.

Amedy Coulibaly kräver nu att insatsstyrkan stoppar sin operation i Dammartin-en-Goële och släpper de misstänkta bröderna Kouachi, rapporterar franska medier.

Om han inte får gehör för sina krav dödar han sin gisslan.

– Ni vet vem jag är och jag kommer att hålla gisslan tills belägringen i Dammartin är avslutad, säger han till polisen enligt BBC, rapporterar International Business Times.

Även franska radiostationen RTL uppger att mannen kräver att bröderna Kouachi ska friges.

ARTIKELN HANDLAR OM