I moskén känns press att ta avstånd

NYHETER

I Göteborgs moské upplever många att de omedelbart förväntas ta avstånd från islamistiska terrordåd världen över.

– Det är nästan som att man är skyldig tills man visat att man är oskyldig, säger moskéns presstalesman Mohammad El-Alti.

Blötsnön faller över de slasktäckta gatorna på Hisingen och det är blött på skohyllorna i entrén till Göteborgs moské nedanför Ramberget. Fredagsbönen har precis avslutats, men det är snart dags för eftermiddagsbön. Däremellan finns tid för samtal. Den här dagen har det pratats om händelserna i Paris.

– Man har tagit avstånd från detta och fördömt all typ av extremism egentligen, all typ av våld. Man har även pratat om situationen i Sverige lite grann, om moskédåden, säger Mohammad El-Alti.

"Extrema åsikter"

Upplever ni att ni alltid måste ta avstånd från den här typen av saker när de inträffar?

– Jo, det är faktiskt så. Det känns som att vi nästan är tvungna att försöka att ta avstånd från detta, trots att vi inte alls har med det att göra. Trots att det inte alls har med religion att göra egentligen. Det här är enskilda personer som är kriminella, har extrema åsikter. Precis som det finns extrema människor i alla typer av ideologier och religioner.

Varför upplever ni det så?

– Vi blir ju uppringda från alla typer av medier. "Vad tycker ni om det här?" och så vidare.

Förändrad vardag

Säkerhetsnivån i Göteborgs moské har höjts efter den senaste tidens misstänkt anlagda moskébränder i Sverige, och de personer i moskén som TT talar med upplever att deras vardag – hur det är att vara muslim i Sverige – har förändrats de senaste åren.

– Man får försvara sin religion mer och mer, säger Mohammad El-Alti.

Sent på fredagen fick en representant för moskén ta emot ett bombhot. Omkring 120 personer var där i samband med en föreläsning. Moskén utrymdes, men enligt polisens bedömning fanns ingen risk för att hotet skulle verkställas.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM