Hayat är Frankrikes mest jagade person

1 av 8
NYHETER

När Hayat Boumeddiene träffade Amedy Coulibaly radikaliserades hon och blev av med jobbet efter att ha krävt att få bära niqab.

Nu är 26-årigen Frankrikes mest jagade person – misstänkt för inblandning i terrorattackerna.

Den 26-åriga Hayat Boumeddiene är på lördagen fortfarande efterlyst av fransk polis.

Tidningen Le Monde publicerade under fredagen bilder från 2010 på Amedy Coulibaly och en kvinna i svart niqab som uppges vara Hayat Boumeddiene. På en av bilderna siktar kvinnan rakt mot kameran med ett armborst, den andra är tagen i profil.

”Sparkades för sin niqab”

Hayat Boumeddiene ska tidigare ha arbetat som kassörska, men radikaliserades när hon träffade Amedy Coulibaly. Enligt den franska nyhetsbyrån AFP förlorade hon sitt jobb efter att ha krävt att få bära niqab på arbetstid.

Boumeddiene uppges vara ostraffad, men förhördes 2010 av fransk polis angående Amedys kontakter med islamister. Hon beskrev då hur hon inspirerats av sin man och de andra radikala personer hon levde med. Hon sa också att hon läste mycket religiös litteratur och att hon då började ställa frågor.

– När jag såg massakrer på oskyldiga i Palestina, Irak, Tjetjenien, Afghanistan eller någonstans dit USA skickade sina bomber. Allt det... vilka är terrorister?

Armborstövning

I förhöret ska Boumeddiene enligt AP också ha sagt att hon besökt den dömde al-Qaida-terroristen Djamel Beghal i södra Frankrike tillsammans med Coulibaly och två andra personer som dömts för terrorism.

Det är i samband med detta besök som bilderna som nu publicerats i Le Monde ska ha tagits.

– Vi åkte dit för armborstövning, sa Boumeddiene i förhöret.

Hayat Boumeddiene kommer ursprungligen kommer från Algeriet och har ändrat sitt efternamn för att få det att låta mer franskt. Enligt fransk lag var hon inte gift med Amedy Coulibaly, eftersom de endast vigts i en religiös ceremoni. Hon ska ha väntat på Coulibaly i fyra år medan han avtjänade ett flera år långt fängelsestraff för väpnat rån, rapporterar franska och brittiska medier.

Var med när Coulibaly sköt polis

Boumedienne uppges ha varit med när Amedy Coulibaly sköt ihjäl en kvinnlig trafikpolis i en förort till Paris under torsdagen. Hennes eventuella medverkan i fredagens gisslandrama i en judisk matbutik är dock oklar.

Enligt amerikanska CNN, som hänvisar till en fransk polistalesperson, kan Boumeddiene ha befunnit sig i butiken, men senare lyckats fly i det kaos som uppstod när Coulibaly sköts till döds.

Enligt andra medierapporter ska franska myndigheter ha sagt att det är osannolikt att någon ska ha lyckats fly. Ytterligare uppgifter gör gällande att Boumedienne var en av dem som dödades i butiken.

”Inte alls över”

Aftonbladets utsända reporter Sanne Olsson beskriver ett delvis lättat Frankrike, trots att den misstänkta terrormedhjälparen ännu uppges vara på fri fot.

– Jag pratade med en fransk polis precis och han tyckte inte alls att det var över, och han kände sig orolig. Han stod vid avspärrningen precis utanför Charlie Hebdos redaktion. Där är det fortfarande avspärrat, säger Sanne Olsson.

Ett av polisens få spår är en kommentar på ett nätforum av en användare med namnet Hata Boumeddiene. I kommentaren går användaren till attack mot icketroende, rapporterar franska Huffington Post.

ARTIKELN HANDLAR OM