Löfven deltar i miljonmarsch

Foto: LOTTE FERNVALL
Stefan Löfven.
NYHETER

I morgon reser Stefan Löfven till Paris för att delta i en manifestation till stöd för offren för de senaste dagarnas terrordåd.

Upp emot en miljon fransmän väntas sluta upp i marschen.

– Vi måste markera vår avsky mot dåden och stå upp för de demokratiska grundvalarna, säger Stefan Löfven i ett skriftligt uttalande.

Statsminister Stefan Löfven kommer att resa till Paris på söndag förmiddag för att visa sitt stöd efter de senaste dagarnas terrordåd.

Flera europeiska ledare, däribland Storbritanniens premiärminister David Cameron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel, kommer att vara på plats.

President Hollande har bjudit in ledarna till en informell samling i Elyséepalatset klockan 14. Därefter kommer de gemensamt att delta i manifestationen, där upp emot en miljon fransmän väntas sluta upp.

– Vi måste markera vår avsky mot dåden och stå upp för de demokratiska grundvalarna. Nu behöver alla krafter – i Sverige, Europa och internationellt – komma samman för att försvara det fria ordet och motverka terrorism och våldsbejakande extremism, säger Stefan Löfven i ett skriftligt uttalande.

Träffar USA:s justitieminister

Även inrikesminister Anders Ygeman reser till Paris på söndag för att delta i ett möte med de europeiska inrikesministrarna.

Ministrarna väntas diskutera terrorbekämpning med bland andra USA:s justitieminister Eric Holder.

– Jag hoppas att vi kan visa att vi står enade i kampen mot terrorism, säger Anders Ygeman till Aftonbladet TV.

FAKTA

Här hålls manifestationer

På Möllevångstorget i Malmö hålls en manifestation idag lördag klockan 18.

Svenska tecknare och Reportrar utan gränser anordnar en manifestation till minne av offren på Sergels torg, klockan 14 på söndag.

Söndag klockan 15 hålls en minnesstund på Götaplatsen i Göteborg.

I Frankrike väntas manifestationer över hela landet på söndag eftermiddag. Den största väntas äga rum i Paris, dit en miljon människor väntas.

ARTIKELN HANDLAR OM