Kinberg Batra vald till ny M-ledare

1 av 16
NYHETER

Anna Kinberg Batra har nu valts till ny partiledare för Moderaterna.

Det skedde på partiets extrastämma i Solna.

Hon gav omgående flera nya politiska besked - bland annat vill hon sänka gränsen så att det blir billigare att anställa äldre över 64 år.

Knappt fyra månader efter valförlusten valde Moderaterna i dag en ny partiledare efter Fredrik Reinfeldt. Anna Kinberg Batra, 44, var föreslagen av en enhällig valberedning och hon valdes i dag på partiets extrastämma i Solna.

Batra, som tidigare varit både ekonomisk talesperson och gruppledare, blir den första kvinna som tar över ordförandeposten i Moderaterna. Det har gått 111 år sedan partiet bildades som Allmänna valmansförbundet.

Gav flera nya besked

Den nya M-ledaren höll sitt tal under parollen "Sverige kan mer". Hon gav också ett första skattebesked.

– Från och med 64 års ålder ska det vara lägre skatt på att jobba. Att vilja jobba mer ska inte straffa sig utan löna sig, säger hon.

I dag går gränsen vid 65 år.

Hon gav också ett besked när det gäller Moderaternas utbildningspolitik.

– Rätten att delta i kommunal vuxenutbildning ska utökas så att den gäller alla vuxna, säger Kinberg Batra.

Den nya M-ledaren meddelade också att hon vill att Sverige tar steg mot ett NATO-medlemskap.

– Jag vill se en studie om förutsättningarna för ett medlemskap. Det är dags nu.

Hon poängterade också att Sverige ska fortsätta att vara ett öppet land.

– Vi säger inte "go home", vi ska säga "gå till jobbet".

Kinberg Batra flaggade även i sitt tal att en bättre integration är en viktig och stor utmaning för partiet. Frågan har diskuterats flitigt inom M den senaste tiden.

– Bostäderna måste bli fler, utbildning bättre och vägarna till jobb fler. Att ta ansvar för öppenheten är att ta ansvar för att den fungerar.

Reinfeldt tog adjö

Innan Batra valdes tog Fredrik Reinfeldt avsked, genom att hålla sitt sista tal som partiledare. Han möttes av rungande applåder.

Planen var egentligen att Kinberg Batra skulle väljas den 7 mars. Men i och med att statsminister Stefan Löfven sa att han skulle utlysa extraval, som sedan drogs tillbaka, tidigarelades stämman.

Ny partisekreterare

Efter att den extra partistämman var avslutad träffades Moderaternas partistyrelse för ett möte. Då valde man Tomas Tobé som ny partisekreterare, som efterträdare till Kent Persson.

– Det är hedrande. Jag tillsammans med många andra måste nu sätta igång med politikutvecklingen och med oppositionspolitiken, säger han till Aftonbladet.

Inom kort ska Tobé och Moderaterna presentera närmare hur de ska utveckla partiets politik. Sedan tidigare är det känt att integration, skola och jobb är prioriterade områden.

– Dessutom handlar mycket nu om att Moderaterna måste få mer politisk diskussion i partiet. Vi har haft för lite av de de senaste åren. Det finns en viss ovana när det gäller att föra debatt inom Moderaterna. Där ligger min utmaning, att driva på det men samtidigt se till att det inte spårar ur, säger Tobé.

Fakta

Ålder: 44.

Yrke: Riksdagsledamot (M).

Familj: Maken David Batra, ståupp­komiker, och en åttaårig dotter.

Bostad: ­Bostadsrättsradhus i Nacka.

Tjänar: ­Tidigare 61 000 kr/mån som riksdags­ledamot, 9 150 kr/mån som vice ordförande i finans­utskottet och 20 000 kr som gruppledare (M), ­totalt 90 150 kr/mån. Fortfarande oklart exakt vad hon kommer att tjäna som partiledare.

Karriär: Född i Skär­holmen i sydvästra Stockholm, fick som ­arbetslös 19-åring jobb som budbils­förare av ­Arbetsförmedlingen, civilekonom på Handelshögskolan, drev eget ­företag i kommunikationsbranschen i fem år, informationschef på Stockholms handelskammare, ersättare i riksdagen 2000, 2001-2002 och ­ledamot från 2006. För närvarande grupp­ledare i riksdagen.

Okänd talang: Talar nederländska efter att ha bott där under barndomen. Har även pluggat nederländska på universitetet.

Gifte sig med komikern David Batra år 2002. Paret har tidigare berättat öppet om sin tre år långa kamp för att skaffa barn. 2006 föddes dottern Elvira.

ARTIKELN HANDLAR OM