31-årig svensk död i olycka i Ukraina

1 av 2 | Foto: AP
Svensken ska ha rest ner till Ukraina för att strida tillsammans med den frivilliga bataljonen Azov, som bekämpar pro-ryska separatister.
NYHETER

En 31-årig svensk som åkt till Ukraina för att strida i den frivilliga bataljonen Azov har omkommit.

Enligt UD dog han i en trafikolycka i östra Ukraina.

31-åringen, som är från södra Sverige, ska ha omkommit i torsdags.

– Jag kan bekräfta att en svensk man i 30-årsåldern har omkommit i en trafikolycka i östra Ukraina, säger Mats Samuelsson på UD Press.

Mannen är en av de närmare 30 svenskar, de flesta med kopplingar till den svenska extremhögern, som på eget bevåg har rest till Ukraina för att delta i den beväpnade konflikten mot Ryssland.

Poserade med vapen

31-åringen, som på sin facebooksida, tidigare lagt upp bilder där han poserar med krypskyttevapen, stred enligt uppgift i Azovbataljonen.

Bataljonen, som leds av ukrainska ultranationalister, använder den nazistiska Varghaken och svarta solen som symbol och har rekryterat utlänningar från Sverige, Italien, Frankrike, Vitryssland och Ryssland.

– Anledningen till jag kom till Ukraina är att jag känner kärlek för ukrainska folket, jag oroar mig för Putin. Jag oroar mig för vad han planerar för Europa och Ukraina. Han är en kommunist, har den 31-årige mannen tidigare sagt i en intervju.

Mannen, som har ett långt brottsregister, har genom åren dömts för bland annat narkotikabrott, rån, hets mot folkgrupp, misshandel och försök till utpressning.

Enligt vad Aftonbladet erfar skulle han i februari åka vidare till Irak, där han skulle stanna i två, tre månader, innan han planerade att återvända till Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM