”Självklart för oss att bjuda in Charlie Hebdos redaktion”

1 av 99 | Foto: AP
Charlie Hebdos chefredaktör Gerard Briard (till vänster) tillsammans med reportrar på franska tidningen Libération.
NYHETER

PARIS. Med förhöjt polisskydd och under skratt och tårar har arbetet med det kommande numret av Charlie Hebdo börjat i dagstidningen Libérations lokaler.
– För oss var det självklart att erbjuda dem plats här, men det svårt att ta emot kollegor som man älskar och inse att det är andra som vi har förlorat, säger Libérations redaktionschef Johan Hufnagel till Aftonbladet.

Charlie Hebdo höll i går sitt första och mycket känslomässiga redaktionsmöte efter massakern på kollegorna i onsdags. Fem av tidningens populära tecknare och en handfull andra medarbetare saknades, efter att de skjutits till döds av bröderna Chérif och Saïd Kouachi.
Charlie Hebdo har kommunicerat att man inte kommer att uttala sig i övrig media de närmaste dygnen, eftersom man arbetar med det kommande numret som ska tryckas i en upplaga på en miljon på onsdag. 
– De vill fokusera på arbetet just nu, och vi har gett dem utrymme här för att de ska kunna jobba vidare. De är ett 30-tal medarbetare som har fått låna datorer och annat av oss, säger Libérations redaktionschef Johan Hufnagel till Aftonbladet.

”Massor med känslor här”

Libération beskriver själva i ett reportage hur kollegornas första redaktionsmöte pendlar mellan skratt, tårar och satiriskt präglad nyhetsvärdering.
– Okej, då kör vi, vad har hänt i nyhetsväg då? frågar Patrick Pelloux, en fråga som följs av ett nervöst skratt i lokalen. 
Pelloux är kolumnist hos Charlie Hebdo och utbildad läkare, som överlevde attentatet i onsdags och hjälpte sina skadade kollegor direkt på plats.

– Det är förstås massor med känslor här. Självklart är det svårt att ta emot kollegor som man älskar och inse att det är flera andra som vi har förlorat, säger Johan Hufnagel.
– Tecknare som Cabu och Wolinski var viktiga figurer för oss också. Det var kända människor för många, de fick oss alla att reagera, skratta och ibland bli arga. För många av oss var de nära vänner.

Två tidningar med starka band

Det är inte första gången som dagstidningen Libération upplåter sina lokaler till Charlie Hebdo. Efter en attack mot satirmagasinet 2011, där en man satte eld på Charlie Hebdos dåvarande redaktion, var det hos Libération man flyttade in för att fortsätta arbetet.
– Vi är två tidningar med mycket starka band och flera av våra medarbetare arbetar också för Charlie Hebdo och vice versa. Vi har samma rötter och delar vissa gemensamma värden. För oss var det självklart att bjuda in dem, säger Johan Hufnagel.
Vad är det för rötter ni delar?
– Vi betecknar oss båda som vänstertidningar, som ger teckningar och karikatyr mycket utrymme. Charlie Hebdo är ett satirmagasin, vi är opinionstidning. Vi står båda för stor tolerans och extrem frihet, även om vi inte alltid är överens med Charlie Hebdo när det kommer till exempelvis religionskritik.
Hur har säkerheten förhöjts på er redaktion?
– Väldigt mycket så klart. Alla större franska tidningar har haft polisskydd de här dagarna, men vi har förstås mer än de andra eftersom Charlie är här. Vi har skydd av poliser hela tiden, säger Johan Hufnagel.

Johanna Frändén

ARTIKELN HANDLAR OM