Utpekad som misstänkt – har släppts av polisen

Släkting till en av bröderna: ”Fördömer dåden”

1 av 12 | Foto: Andreas Bardell
Kosherbutiken dagen efter gisslandramat.
NYHETER

PARIS. Chérif Kouachis 18-årige svåger utpekades först som en tredje gärningsman i attentaten mot Charlie Hebdo.
Han har nu släppts av polis, liksom fyra andra personer i bröderna Kouachis närhet.
– Jag är alldeles förfärad över det som hänt, säger 18-åringen som kommer att delta i söndagens jättemanifestation för att hedra offren i Paris.

Efter attentatet mot Charlie Hebdo i onsdags läckte snabbt tre namn på misstänkta gärningsmän ut i Frankrike.

De två bröderna Saïd och Chérif Kouachi – och den sistnämndes svåger, en 18-årig gymnasist.

Fördömer attackerna

18-åringen har nu släppts av polis och berättar för den franska nyhetsbyrån AFP om de overkliga dygnen sedan onsdagens attentat.

– På onsdag eftermiddag förstod jag att mitt namn cirkulerade på sociala nätverk och blev rädd. Jag kom överens med min familj att gå till polisen, säger 18-åringen.

– Jag var förfärad och alldeles tagen av det som hade hänt, men poliserna var väldigt korrekta mot mig. Det här attentatet är förfärligt, ett fruktansvärt brott och jag tänker på offren och deras familjer, säger 18-åringen, som beskriver sin relation med Chérif Kouachi, som var gift med hans storasyster, som ”avlägsen”:

– Jag har inget med det här att göra, säger 18-åringen, som berättar att han kommer att delta i den manifestations-marsch till minne av offren, som kommer att äga rum i Paris på söndagen.

Vill återgå till sitt liv

När 18-åringens namn började figurera på franska medier som misstänkt tredje gärningsman skapades på sociala nätverk snabbt en hashtag med hans namn plus ”oskyldig”. Flera klasskamrater sa också till franska medier att han hade varit på historielektion när attentatet mot Charlie Hebdo inträffade.

18-åringen, som säger att han planerar att bli läkare och hoppas kunna återgå till ett vanligt och anonymt liv snabbt, släpptes under lördagen tillsammans med fyra andra personer som frihetsberövats av fransk polis i samband med dåden. En av dem är hans syster, som var gift med Chérif Kouachi.

Hon har dock ännu inte pratat med media.

ARTIKELN HANDLAR OM