Misstänkt ubåt jagades utanför Stockholm

1 av 3
NYHETER

En misstänkt ubåt jagades bara några kilometer utanför centrala Stockholm, mellan Vaxholm och Nacka i inloppet till huvudstaden.

Fartyg och personal i land sattes in i jakten.

– På en bild ses ett föremål som har fart genom vattnet, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten, till Aftonbladet.

Jakten på den misstänkta ubåten inleddes efter att en privatperson fotograferade vad som såg ut som ett ubåtstorn på väg in mot Stockholm och slog larm, den 31 oktober förra året.

Händelsen inträffade alltså en vecka efter att den större ubåtsjaktinsatsen i Stockholms skärgård avslutades, den 24 oktober.

Enligt källor som Dagens Nyheters pratat med är det fotografi som tagits av hög kvalitet och ska visa ett svart ubåtstorn. Bilden undersöktes och klassades som autentisk. Uppgifterna togs på mycket stort allvar.

– Man går inte in så här långt mot Stockholm för skojs skull. De här uppgifterna pekar på en allvarlig inträngning mot centrala Stockholm, säger en av källorna till Dagens Nyheter.

Föremål med fart genom vattnet

Vid Försvarsmakten kunde man i natt bekräfta att uppgifterna i Dagens Nyheter stämmer.

– Ja, de är korrekta. På en bild ses ett föremål som har fart genom vattnet. Den är klassad som en möjlig ubåt. Vi hade sjögående enheter och markenheter i närheten och kunde snabbt vara på plats. Tyvärr gav insatsen inget resultat, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten.

”Möjlig ubåt” är den tredje graderingen på försvarsmaktens sexgradiga skala. En etta, ”konstaterad ubåt”, innebär att man har otvetydiga bevis på att det är en ubåt.

Philip Simon påpekar att det inte finns någon ytterligare observation som bekräftar bilden som tagits, trots att det var mycket sjötrafik i området. Personen som tagit bilden bedömdes dock vara trovärdig. Enligt DN ska poersonen ha militär erfarenhet.

”Kontrollera svensk förmåga”

Underrättelseexperten Joakim von Braun tror att uppgifterna om ytterligare en kränkning stämmer.

– Man har fått fram uppgifter från flera källor och man låter sig inte luras av till exempel en förfalskad bild, säger han till Aftonbladet.

Han tror att ubåten, som han menar måste vara rysk, troligtvis haft som uppdrag att återkomma till en plats man tidigare redan varit vid.

– Det finns inget annat land än Ryssland som har den här kapaciteten och som bedriver den här typen av undervattensverksamhet. Sverige samarbetar med västmakterna och jag ser inte hur man på något sätt skulle vilja riskera det utbyte man har genom att tränga in med ubåtar utan att vi skulle känna till det. Det vore en fullständig katastrof för både Sverige och det kränkande landet om man till exempel skulle träffa med sjunkbomber, med döda sjömän och en katastrof för förbindelserna, säger Joakim von Braun.

Han menar att en rysk ubåt kan ta sig långt in mot Stockholm för att kontrollera egna eller svenska installationer.

– Man vill kolla upp saker man tidigare installerat eller undersöka om svensk förmåga förändrats. I och med att det svenska försvaret skurit ner så mycket de senaste åren så finns det givetvis mycket för ryssarna att kolla upp. Deras planering för sådant här pågår hela tiden, året om, säger Joakim von Braun.

Bekräftad mindre ubåt

Den tidigare ubåtsjakten i Stockholms skärgård pågick mellan 17 och 24 oktober. Den 14 november höll statsminister Stefan Löfven, försvarsminister Peter Hultqvist och överbefälhavaren Sverker Göranson en presskonferens om händelserna i skärgården.

Sverker Göranson sa då att det inte råder några tvivel om att svenskt territorium kränkts av främmande makt.

– Det bekräftar att en mindre ubåt kränkt svenskt territorium. Om detta råder inga tvivel. Alla alternativa förklaringar kan uteslutas. Det är en grov och oacceptabel kränkning och ett mycket allvarligt konstaterande, sa ÖB.

Vilken nation miniubåten kommit från är än så länge inte känt.

Vid presskonferensen den 14 november gavs ingen information om att en misstänkt ubåt siktats den 31 oktober. Uppgifterna har varit okända fram tills nu.

ARTIKELN HANDLAR OM