Hitlers bunker – snart museum

Diktatorns gömma återskapas i detalj

1 av 2
STORMADES 1945Nazitysklands ledare Adolf Hitler tillbringade sin sista tid i livet i bunkern i Berlin. Nu ska boendet, där diktatorn tog sitt liv, återskapas.
NYHETER

Adolf Hitlers bunker ska återskapas.

För att utbilda de unga.

– Familjer och skol­klasser kan se hur det verkligen var, säger museichefen Ingo Mersmann.

Eva Braun.

Nazitysklands ledare Adolf Hitler tillbringade sin sista tid i livet i bunkern i Berlin, tillsammans med sin fru. Den 30 april 1945 begick de gemensamt självmord.

Oroade röster

Nu blir Adolf Hitlers bunker museum, 50 mil från Berlin. I Ruhrområdet ska en replika av bunkern byggas av museet Top Secret, enligt tyska The Local.

Projektet är fortfarande på planeringsstadiet och arkitekter jobbar för fullt, så att museets bunker blir så lik Adolf Hitlers original som möjligt. Man utgår från ritningar och historiska bilder.

Oroade röster har höjts för att projektet kan uppfattas som okänsligt och kommunicera fel budskap. Men på museet är man övertygad om att projektet är bra.

– Vi vill att det här ska bli en utbildande erfarenhet, så att familjer och skolklasser kan se hur det verkligen var. Att få uppleva de trånga rummen och fuktigheten i bunkern. Vi gör det här väldigt försiktigt och finkänsligt, säger museichefen Ingo Mersmann till tyska The Local.

Skippar porträtt

För att undvika att de få personer som fortfarande sympatiserar med Hitlers ideologi ska se den nya bunkern som en plats att vallfärda till kommer inga bilder på diktatorn att sättas upp. I den ursprungliga bunkern hängde porträtt på naziledaren, men i den nya kommer tomma, svarta ramar ta deras plats.

Adolf Hitlers bunker stormades av sovjetiska styrkor i början av maj 1945, vilket också markerade Nazitysklands fall. Bunkern sprängdes 1947 och i dag finns endast en informationsskylt på platsen.

ARTIKELN HANDLAR OM