Svarta lådan till Air Asia QZ8501 funnen

1 av 14
NYHETER

Den så kallade svarta lådan från det störtade Air Asia-planet i Javasjön har hittats av dykare. Den har dock inte bärgats eftersom den sitter fast under vrakdelar från flygplanskroppen.

Dykare har lokaliserat den så kallade svarta lådan och den kommer att plockas upp från havsbotten på måndag morgon, säger indonesiska myndigheter under en presskonferens på söndagen.

– Marinens dykare har lyckats hitta ett väldigt viktigt instrument, den svarta lådan, från Air Asia QZ8501, säger Tony Budiono, talesperson för indonesiska transportministeriet, enligt AFP.

Tre sökfartyg lyckades plocka upp starka ping-signaler från lådan, och det var med hjälp av de signalerna som dykarna kunde finna de delar som är den så kallade svarta lådan, skriver Straits Times.

Bärgade stjärtpartiet i veckan

Dykare är beroende av goda väderförhållande för att kunna få upp svarta lådan till havsytan. Väderförhållandena har varit svåra, och det var först i veckan som man lyckades bärga planets stjärtparti.

– Förhoppningsvis kan de bärga den svarta lådan under måndagen, säger Santoso Sayogo, utredare från den indonesiska transportsäkerhetsmyndigheten till nyhetsbyrån Reuters.

Fyndet är centralt för att kunna utreda vad det som var gjorde att Air Asias flight QZ8501 försvann från radarn och kraschade i Javasjön på sin väg från Surabaya till Singapore. Sökarbetet har pågått sedan kraschen den 28 december, med 162 personer ombord. Sedan dess har ett antal kroppar bärgats, man har inte funnit några överlevare.

ARTIKELN HANDLAR OM