Egon orsakade stora materiella skador

"Livsfarligt att ge sig ut i skogen – vindfällen är dödsfällor"

1 av 9 | Foto: Tipsa
Ett tak i Vårgårda lossnade i stormen.
NYHETER

Flera personer skadades. Skog har skövlats. Tusentals är fortfarande utan el. Tågen är inställda.

Stormen Egon – som nådde orkanstyrka i byvindarna – orsakade stora materiella skador och på söndagen blev omfattningen uppenbar.

På söndagen mojnade Egon. Men i samma stund blev det tydligt vilket kaos stormen orsakat.

I stadsdelen Fiskebäck i Göteborg, där Niklas Kerfman bor, välte stormen båtar som stod uppställda på land.

– De har vält till höger och vänster. Även vallar, som ska hindra vattnet och vindarna, har blåst bort. Flaggstänger och lyktstolpar har brutits. Det var riktigt kaos, säger han

Liknande scener har synts på fler håll i Götaland, där Egon stormade som värst.

En ny skola som byggs i Färjestaden på Öland föll ihop i stormen. De första väggarna byggdes före helgen, men Egon raserade dem som ett korthus, rapporterar P4 Kalmar.

Taket på Vederslövs kyrka, söder om Växjö, blåste av och ligger över delar av kyrkogården, enligt lokala medier.

"Slogs medvetslös"

En kvinna på cykel slogs medvetslös av losslitna takpannor i Halmstad. Hon fick nyckelbens- och revbensbrott och syddes i huvudet, skriver hn.se enligt TT. Flera bilolyckor rapporterades när Egon drog fram under lördagen.

På söndagen var tusentals personer fortfarande utan el. Vid 18-tiden hade elbolagen Eon, Fortum och Vattenfall sammanlagt drygt 16 000 strömlösa kunder, enligt TT.

Egon blev värre än vad som befarats.

– Vi hade höjd beredskap, men det blev ändå starkare än vi hade tänkt oss. Östkusten var vi inte beredda på, säger Ann-Nina Finne, kommunikationschef på Eon.

Hon tillägger:

– Vi hade 70 000 strömlösa under natten. Det är mycket. Vi har åtgärdat nästan 60 000, så vi har jobbat bort mycket under dagen.

"Man vill bara gråta"

Skogsorganisationen Södra bedömde på söndagsmorgonen att Egon "orsakat stora skador".

– Men vi har under dagen inventerat skadorna och kan nu se att de sannolikt är mindre än vad vi befarat, säger Annica Gerentz, kommunikationschef.

Mickan och Göran Thor, som bor på gården Nävelsjö-Kärr utanför Vetlanda, har återigen drabbats av skogsskador orsakade av kraftig storm.

– Vi förlorade otroligt mycket i både Gudrun och Per, så vi hade inte så mycket skog kvar nu. Men ett par hundra kubik gick ned och vi har några kubik nygallrade områden som är påverkade, säger Mickan Thor.

"All glädje med skogen" har försvunnit, berättar hon.

– Man vill bara gråta. Vi är bara uppgivna. Upp över vägen låg allt som plockipinn med elledningar, teleledningar och vindfällen i en enda sorglig röra.

Livsfarligt att ge sig ut

De främsta skadorna ska finnas i Jönköpings län och i Västra Götaland.

– Mycket kring Vättern och Vänern, säger Annica Gerentz.

Att ge sig ut i skog som skadats av stormen, kan vara väldigt farligt och Södra har uppmanat till försiktighet.

– Vindfällor är rena dödsfällor. Hamnar du under en sådan blir du mosad. Man ska verkligen koppla in professionell hjälp, säger Annica Gerentz.

Även tågen har fortsatta problem, liksom vägnätet.

– Stormen är väck, men en del bekymmer finns kvar. En del tågbanor är stängda eller har förseningar. Många småvägar har en hel del nedfallna träd. Äversvämningarna har minskat, men det finns småproblem kvar, säger Lars Hedström vid Trafikverkets pressjour.

ARTIKELN HANDLAR OM