Sjunger: Jag är Charlie

NYHETER

I onsdags var JB Bullet totalt okänd i Frankrike. Nu har hans sång "Je suis Charlie" fått 7 miljoner klickar på internet och han älskas av fransmännen.
- Jag skrev texten för att ge folk hopp och mod, säger han.

25-årige JB Bullet följde som miljoner andra fransmän utvecklingen av det fruktansvärda attentat på satirtidningen Charlie Hébdo i onsdags.
– Jag var bedrövad. Plötsligt kom bara orden i huvudet, säger han när vi träffas på Café des Ondes strax intill en TV studio i västra Paris.
– Jag tog fram papper och penna och skrev genast ned dem. På en halvtimme var sången "Je suis Charlie" klar.
JB, som egentligen heter Jean-Baptiste i förnamn försökte spela in låten med sin mobil. Men det funkade inte. Dagen efter letade han upp sin filmkamera och så informerade han några kompisar om att han lagt ut en video på flera internetsajter. Låten spelade han in i sitt hem och han ackompagnerar sig själv enbart på gitarr.
– Några timmar senare kollade jag om tekniken funkat. Då hade den plötsligt fått flera hundra tusen klickar. Jag höll på att ramla av stolen av förvåning, säger han till Aftonbladet.

Medverkar i stor tv-show

Fyra dagar senare har “Je suis Charlie” fått 7 miljoner klickar sammanlagt på olika internetsajter, skriver man i franska dagstidningen Le Parisien.
Ända sedan JB Bullet var tonåring har han drömt om att bli sångare. Men han aldrig lyckats. Han har inte ens spelat in en låt i studio tidigare.
På tre dagar har hans liv förändrats som i ett knäppslag.

– Jag hade aldrig stått framför en TV-kamera förrän i fredags. Då hade jag inte ens en manager.
Ikväll (söndag) medverkar han i en jätte Tv-show och sedan ett par timmar har han fått en manager på produktionsbolag MG Productions i hemstaden Tarbes i södra Frankrike.
Fler Tv-erbjudanden haglar in för den närmaste tiden.
– Jag hoppas bara att jag aldrig ska bli stöddig i och med den plötsliga succén, kommenterar JB.
”Jag är inte rädd. Jag är fransman. Vi är 66 miljoner och jag som alla andra är Charlie” sjunger JB Bullet i sin sång.

– Ja, det gäller att inte bli rädd efter det hemska som har hänt, säger han.

”Därför skrev jag texten”

I fransk media hyllas hans texten som anses vara poetisk och ha ett kraftfullt budskap.
– Jag skrev texten för det är liksom varje fransmans plikt att värna om yttrandefrihet.
Och det gäller inte bara nu. Utan vi måste fortsätta kampen om ett halvår, om ett år och om tio år.
JB Bullet poängterar dock noggrant att det inte är han själv som skrivit musiken. Det har den kände franske chanson artisten Renaud gjort. I original heter den ”Hexagon”, Sexhörningen som Frankrike ofta kallas för med tanke på sin geografi.
På frågan om han kommer att spela in en engelsk version av “Je suis Charlie” och om det snart kommer att bli ett album svarar han blygt:
– Oj. Så långt har jag inte ens hunnit tänka ännu.

Johan Tollgerdt

ARTIKELN HANDLAR OM