Experter varnar för terrorvåg i väst

1 av 4
NYHETER

Terrororganisationen Islamiska staten hotar med terrordåd i USA, Frankrike, Australien och Kanada.

I en video uppmanar man sina följare att ”resa sig”.

– De här attackerna kom inte som en överraskning. Vi kommer se mer av det här, säger den amerikanska generalen Michael Flynn till tyska Bild.

Islamiska staten lade på lördagen upp videoklippet där man uppmanar sina anhängare att ”resa sig och döda säkerhetspersonal, poliser, soldater och civila” och pekar särskilt ut länderna USA, Frankrike, Australien och Kanada, rapporterar CNN.

Polis i USA uppmanas att vara extra vaksamma och alltid tänka på hur de ska agera när de är ute och patrullerar, särskilt i ljuset av attackerna i Frankrike förra veckan.

Amerikanska säkerhetsexperter varnar också för att flera terrordåd i Europa kan komma. Kort efter attackerna i Paris kom amerikanska NSA över krypterad kommunikation från extremiströrelsen IS. I den framgår att andra europeiska huvudstäder också ska attackeras, men utan att ge några specifika detaljer.

– Vi kommer se mer av det här, säger Michael Flynn till Bild.

”Återvinner tidigare hot”

I fredags rapporterade italienska medier om en video från IS som uppfattats som hotfull. På den syns sevärdheter i Rom, filmade uppifrån med hjälp av en drönare. Bland annat syns Colosseum i videon.

Poliskommissionären i New York, John Miller, säger att det inte råder något större hot i USA bara på grund av IS nya uttalanden. IS har tidigare uttalat liknande hot om attacker i Europa och USA.

– IS verkar förnya eller återvinna tidigare hot uttalade på ett ljudspår som släpptes av deras talesman, Abu Mohammed al Adnani, i September. Det uppmanade följare i Frankrike och andra länder i Väst att utföra attacker som hämnd för luftangrepp i Syrien och Irak, säger CNN:s terroranalytiker Paul Cruickshank.

Förhindrat två attentat

Under försvarskonferens i Sälen höll Säkerhetspolisens chef Anders Thornberg en pressträff på söndagen. Han sa då att hotnivån för Sverige ligger fast på en förhöjd nivå, vilket den gjort sedan oktober 2010.

– För att höja hotnivån ytterligare ska det i princip vara ett ganska nära förestående attentat på gång. Men det är för tidigt att säga. Vi kommer att ta del av uppgifterna om Frankrike så småningom för att kunna göra en bättre bedömning, säger Thornberg.

Han sa också att Säpo avvärjt två terrorattentat i närtid i Sverige, något som Aftonbladet avslöjade i september förra året.

ARTIKELN HANDLAR OM