Tre år att bygga upp Iraks militär

Foto: AP
Haider al-Abadi
NYHETER

Det kan ta Irak upp till tre år att stärka landets militär. Det säger premiärminister Haider al-Abadi, som också kritiserar omvärlden för långsamt stöd i kampen mot Islamiska staten (IS).

Haider al-Abadi sade vid möte med journalister i Kairo att det är en stor utmaning för Irak att bygga upp armén samtidigt som landet för krig mot extremiströrelsen IS.

– Det svåraste är att återuppbygga och omorganisera armén medan du är i krig, sade premiärminister till Reuters.

Det kan ta upp till tre år, sade han men tillade att det inte innebär att striderna mot IS ska pågå i ytterligare tre år. Han lovade en regeringsoffensiv inom en månad för att försöka återta staden Tikrit, 16 mil norr om Bagdad.

Korruption bekämpas

Korruption inom militären har pekats ut som en av orsakerna till att IS så snabbt kunde lägga under sig stora delar av Iraks territorium. Den nye premiärministern har sparkat officerare som anklagats för mutbrott och har beordrat försvarsministern att utreda korruption inom försvaret.

– Kärnfrågan för oss är att bekämpa korruption inom militären och de civila institutionerna eftersom detta kommer att göra våra militära styrkor effektivare, sade al-Abadi.

USA, som leder en internationell koalition mot IS, har sagt att konflikten kan pågå i flera år. Hur länge beror på Iraks förmåga att skapa en effektivare och starkare armé.

Långsam hjälp

Premiärminister al-Abadi kritiserar i sin tur koalitionen.

– Den internationella koalitionen är mycket långsam när det gäller stöd och utbildning av armén, sade han, men noterade samtidigt att tempot har accelererat de senaste veckorna.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) sade på söndagen att regeringen vill skicka svensk militär för att utbilda irakisk trupp som strider mot IS. Det blir i så fall en fråga för riksdagen. Hon kunde inte ge besked när ett sådant förslag kan läggas.

Den irakiske premiärministern har i samtal med Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi diskuterat olika konflikter i regionen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM