Tusentals utan ström efter Egon

NYHETER

Omkring 9 000 elkunder, främst i södra och västra Sverige saknar fortfarande ström efter stormen Egons härjningar.

Samtidigt varnar Trafikverket för fortsatta problem i tågtrafiken under dagen och morgondagen.

Under natten och på morgonen inträffade flera kontaktledningsfel som satte stopp för trafiken på ytterligare några järnvägssträckor.

Eon, som främst har elabonnenter i södra delen av landet, hade på morgonen drygt 5 000 strömlösa kunder. De flesta av dem boende i Jönköpings och Kalmar län. När det var som värst under helgen var 70 000 av deras kunder utan ström.

Många fallna träd

– Våra montörer är på väg ut igen för dagen. Det har fallit väldigt många träd. Målet är att det mesta ska vara avklarat under dagen, säger kommunikationschef Ann-Nina Finne till TT.

Hos Vattenfall, med en hel del kunder i Västsverige, saknade 3 100 hushåll ström på morgonen. Därtill ska läggas 360 i Östergötland. Under söndagen var 16 000 av deras kunder utan ström.

– Vi har ingen prognos för tillfället. Men alla våra resurser ät ute i fält. Vi ska även använda oss av helikopter för att hitta felen, säger pressekreterare Magnus Kryssare.

Höga vattenstånd

Det blir fortsatt blåsigt. SMHI har klass 1-varningar för samtliga farvatten längs den svenska kusten samt i Vänern. Från Skagerrak och upp i Norra Bottenhavet, samt i Vänern, gäller det kuling. På sina håll varnas för höga vattenstånd och i Södra Bottenhavet och norrut nedisning.

Klass 1-varning för snöfall råder i Gävleborgs och Västernorrlands län samt i Jämtlands län utom fjällen.

I Jämtlandsfjällen och Västerbottens fjällvärld gäller klassningen hårda vindar och snödrev, i Norrbottensfjällen mycket hårda vindar.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM