Muf kritiska till Kinberg Batras besked om Nato-utredning

1 av 2 | Foto: Marcus Erixon
Muf:s ordförande Rasmus Törnblom är kritisk till förslaget om en utredning.
NYHETER

Nyvalda M-ledaren Anna Kinberg Batra vill tillsätta en utredning om svenskt medlemskap i Nato.

Men delar av hennes eget parti tycker att beskedet är helt fel.

– Det vore mycket bättre om vi pratade om fördelarna med ett medlemskap i stället för att fastna i en diskussion om en utredning, säger Muf:s ordförande Rasmus Törnblom.

När Anna Kinberg Batra i lördags höll sitt linjetal som nyvald M-ledare slog hon omgående fast att partiet på nytt vill blåsa liv i frågan om ett svenskt medlemskap i Nato. Moderaterna, som under lång tid varit för att Sverige ska gå med men inte drivit frågan, vill nu se en utredning om förutsättningarna för ett medlemskap.

När försvarskonferensen Folk och Försvar i Sälen inleddes i går meddelade också C-ledaren Annie Lööf att hennes parti också vill se en utredning. Det innebär att hela Alliansen är med på tåget - och vill diskutera frågan i de blocköverskridande samtal som ska ske framöver med regeringen.

Men från de rödgröna partierna är man inte intresserade av någon utredning.

– Vi har ju sagt i vår regeringsförklaring att vi inte avser att gå med i Nato. Jag har dessutom tidigare gett besked om att vi inte är beredda att tillsätta någon Nato-utredning, sa försvarsminister Peter Hultqvist (S) i lördags.

Muf är kritiska

Men även inom de moderata leden tycker inte alla att en utredning i frågan är en särskilt bra idé. Moderata ungdomsförbundet, Muf, tycker att den nya partiledningen bör agera mer kraftfullt.

– M har ett ställningstagande för ett medlemskap i Nato. Då tycker jag att partiet i stället ska initiera en debatt om hur Sverige ska kunna försvaras och vilka värden och värderingar som vi ska vara med och försvara i världen och hur, säger ordförande Rasmus Törnblom.

Han är rädd att diskussionen nu riskerar att fastna i en fråga om formen för en utredning i stället för för- och nackdelarna med Nato.

– Min erfarenhet är att när politiker börjar tala om utredningar så är det för att fördröja saker eller sopa undan viktiga politiska frågor. Jag tycker att försvaret av Sverige måste vara så viktigt att alla politiska partier måste erbjuda svar på frågan hur Sverige ska kunna försvaras. Där har M ett svar som innebär att vi vill gå med i Nato och göra det som krävs för att det ska bli möjligt.

Ser utredning som först steg

Anna Kinberg Batra menade i lördags att en utredning skulle vara ett första viktigt steg mot ett medlemskap.

– Om det är så är det bra. Men jag tror att debatten och möjligheten för Sverige att gå med i Nato skulle förbättras mer om vi i stället hade en diskussion där många människor fick fundera på hur Sverige ska försvaras, säger Rasmus Törnblom.

Under försvarskonferensen i Sälen var Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt, som är en stark motståndare mot svenskt medlemskap i Nato, tydlig med att det inte är en utredning eller ej som är poängen i frågan. Och Rasmus Törnblom håller med honom.

– Än så länge tycker jag att det är Sjöstedt som är tydligast med vad han tycker om Nato, vilket är tvärtemot vad jag tycker. Jag håller med honom om att diskussionen om utredning inte är lika intressant som diskussionen om innehållet om medlemskapet.

ARTIKELN HANDLAR OM