Kuvert med vitt pulver på flera platser i norr

Bombgruppen är på väg till Gällivare

1 av 3 | Foto: CALLE LIDSTRÖM/EPS EYEWITNESS PICTURES SWEDEN
NYHETER

Flera platser i Norrbotten och Västerbotten har spärrats av.

Det började med att vitt pulver upptäckts i ett brev till Handelsbanken i Gällivare.

– Bombgruppen kommer att göra en snabbanalys och ge besked om det är ett farligt ämne redan i kväll, säger Per Wahlström vid polisen.

Det var vid 9-tiden i morse som polisen i Gällivare blev uppringd av Handelsbankens kontor i kommunen.

– Det hade kommit ett brev med vitt pulver. I samband med att vi skickade dit polis fick vi veta att postterminalen i Umeå också var utsatt, säger Per Wahlström, kommissarie vid Gällivarepolisen.

Flera företag drabbade

I Umeå upptäcktes pulvret efter att ett brev gått sönder i hanteringen under förmiddagen, enligt uppgift på brevterminalen.

– På något sätt var försändelsen trasig. Personalen tyckte att försändelsen inte var som den borde, fattade misstanke och kontaktade polisen. Vi har tydliga instruktioner om att kontakta polisen och sedan får de avgöra, säger Maria Ibsén, pressekreterare på PostNord.

Försändelserna till Gällivare går via postterminalen i Umeå innan de skickas vidare norrut.

Sedan dess har postterminalen vid flygplatsen på Teg i Umeå spärrats av och polisen har stängt av hela postterminalen vid flyget, inklusive parkeringen.

Omkring 10 000 hushåll i Holmsund, Obbola, Sörmjöle, Ersboda och Ålidhem drabbas nu av detta. Enligt PostNord kommer de inte få sin post i dag.

”Vi är hungriga”

Handelsbanken i Gällivare är också avspärrat.

Enligt lokala medier i Västerbotten och Norrbotten är flera företag drabbade i Gällivare, däribland det kommunala bostadsbolaget Topbostäder. Där ankom ett kuvert med vitt pulver vid lunchtid.

Enligt NSD får personalen vid Topbostäder inte lämna sina lokaler:

– Vi börjar bli hungriga, säger Ulf Normark, ombudsman på Byggnads, som hyr lokaler i samma byggnad, till NSD.

Även Aitikgruvan uppges vara drabbad, enligt Västerbottens-Kuriren.

Polisen vet inte i nuläget vad det vita pulvret är för någonting eller var det kommer ifrån. Breven ska dock vara säkrade i nuläget.

– Det ska analyseras vid SKL i Linköping men måste fraktas dit också, säger Wahlström.

Enligt lokala medier anlände Norrbottenspolisens bombgrupp till Gällivare vid 16.30-tiden på måndagseftermiddagen. Ett första preliminärt analyssvar beräknas kunna vara färdigt under kvällen.

Det kan också finnas risk för att andra försändelser som distribuerats från postterminalen under det senaste dygnet har kommit i kontakt med det vita pulvret.

Det är redan fastställt att några personer ska ha rört i pulvret, men det finns ingen information om några personskador kopplade till händelserna.

ARTIKELN HANDLAR OM