”Kör i vind” – kronprinsen i blåsväder efter att ha kört över avspärrad bro

1 av 2 | Foto: BÖRJE THURESSON
Danmarks kronprins Frederik körde över bron över Stora bält - trots att det var avstängt.
NYHETER

Danmarks kronprins har hamnat i blåsväder.

”Kör i vind”, tänkte Frederik när han kom fram till den avspärrade Stora Bält-bron i helgen.

Men så verkar han också vara typen som lever lite vind för våg.

Stormen Egon nådde på flera håll orkanstyrka när den drog fram över Skandinavien i helgen. I Danmark gjorde de kraftiga vindarna att myndigheterna beslutade att förbjuda all trafik på Stora Bält-bron under natten till i söndags.

Det verkar dock inte ha bekommit kronprins Frederik, som likt Karl X Gustav 1658 var mycket benägen att korsa sundet mellan Fyn och Själland.

Vid tretiden på natten sågs kronprinsens poliseskorterade Audi A8 köra upp på bron, förbi vanliga bilister som fått vänta i många timmar på att åka över.

Sov i sina bilar

– Folk låg och sov i sina bilar när de plötsligt måste maka på sig så att prinsen kunde ta sig förbi. För honom var det uppenbarligen inte farligt att köra över bron, säger ögonvittnet Kim Griuleff till BT.

Det statliga broföretaget Sund og Bælt bekräftar att kronprinsens bil kört över bron, men säger att de inte gett tillåtelse till det.

– Det är fullständigt oacceptabelt att någon låter någon, i detta fall kronprinsen, köra över bron när den är stängd. Jag förstår inte att det kan ske, säger Leo Larsen, chef på Sund og Bælt, till nyhetsbyrån Ritzau.

Ber om ursäkt

På måndagen bekräftade även det danska hovet att Frederiks bil kört över den avstängda bron.

– Kronprinsen är mycket ledsen och ber om ursäkt till alla bilister som väntade i kö, säger Lena Balleby, presschef för kungahuset i Danmark till danska TV2.

– Det var ett felaktigt beslut att ta erbjudandet att köra över bron.

FOTNOT: *Svensk översättning på rubriken du klickade på: ”För helvete Frederik, bron var ju avstängd”

ARTIKELN HANDLAR OM