Efter kritiken från Israel - Löfven i möte med Netanyahu

NYHETER

Då den svenska regeringen erkände Palestina skar det det sig i relationen med Israel.

Men nu kan frosten vara på väg att tina.

I samband med den stora manifestationen i Paris i går träffades statsminister Stefan Löfven och premiärminister Benjamin Netanyahu för ett bilateralt möte.

Den 30 oktober förra året beslutade den svenska regeringen att erkänna staten Palestina. Sverige var första EU-land att erkänna staten, något som hyllades av den palestinska presidenten Mahmoud Abbas.

Men från Israel kom ilska och irritation. Landet valde omgående att kalla hem sin svenske ambassadör för konsultationer.

– Sveriges regering måste förstå att relationerna i Mellanöstern är mer komplicerade än en Ikeamöbel man monterar själv och att det krävs mer ansvar och känslighet i den här saken, sa Israels utrikesminister Avigdor Lieberman till israeliska medier efter erkännandet.

Statsminister Stefan Löfven (S) gick omgående ut och svarade på den fräna israeliska kritiken och poängterade att Sverige fortsatt ville ha goda relationer med Israel.

– Vi hatar inte Israel. Israel ligger oss nära om hjärtat och vi vill ha en bra dialog med både Israel och Palestina. Det här är ett sätt att ta den här processen framåt, säger Stefan Löfven.

Men relationerna har fortsatt varit frostiga. Inför en resa som utrikesminister Margot Wallström planerat att göra till landet, som senare ställdes in av andra skäl, slogs det upp i israelisk media att Avigdor Lieberman inte skulle ta sig tid att träffa henne.

Träffades för bilateralt möte

Men nu kan den frostiga relationen mellan länderna vara på väg att tina upp. Redan i slutet av november återvände den israeliska ambassadören till Sverige.

Och i går, innan den stora manifestationen efter terroråden i Paris där mängder av stats- och regeringschefer deltog, träffade Stefan Löven den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu för ett bilateralt möte. Det hela skedde i Élyséepalatset, den franska presidentens officiella residens. Det var första gången de båda regeringscheferna träffades för ett enskilt samtal.

Löfven vill inte kommentera vad som sades under mötet.

Träffade Cameron och Merkel

Under dagen hade Löfven också samtal med bland annat Frankrikes president Francois Hollande, den palestinska presidenten Mahmoud Abbas, den brittiske premiärministern David Cameron, Tyskland förbundskansler Angela Merkel och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

– Många av samtalen kretsade kring den ökande extremismen. Många var också intresserade av att höra om den senaste tidens utveckling i Sverige, om decemberöverenskommelsen och om extravalet som aldrig blev av, säger en källa.

ARTIKELN HANDLAR OM