Charlie Hebdo med nya Muhammed-karikatyrer

NYHETER

Satirtidningen Charlie Hebdo har publicerat en ny teckning av profeten Muhammed där denne håller en skylt med texten "Je suis Charlie". Tidningen kommer också att trycka nästa nummer i en rekordstor upplaga.

Den nya teckningen är från framsidan till det nya numret av Charlie Hebdo som ska ges ut på onsdag. På omslaget är en teckning av profeten Muhammed där han håller en skylt där det står "Je suis Charlie" (Jag är Charlie), under texten "Allt är förlåtet".

Tidningen beslutade direkt efter terrordådet mot redaktionen, då flera av tidningens medarbetare dödades, att fortsätta utgivningen. I en intervju med radiokanalen France Inter sade tidningens advokat Richard Malka att tidningen inte tänker ändra kurs.

– Nästa nummer kommer naturligtvis att innehålla teckningar av Muhammed och göra narr av politiker och religioner. Vi viker inte en tum. Andan av "Jag är Charlie" betyder också rätten att få häda, sade han.

Det nya numret av tidningen trycks också i en rekordupplaga på tre miljoner exemplar, skriver AFP.

Förhöjd säkerhet

Säkerheten är fortsatt förhöjd och sammanlagt 10 000 soldater ska placeras ut i Frankrike. Regeringen har också beslutat att förstärka säkerheten vid 717 judiska skolor, skriver Reuters.

4 700 poliser ska bevaka skolorna i två dygn, sade inrikesministern Bernard Cazeneuve vid ett möte på den judiska skolan Yaguel Yaacov, skriver Le Figaro.

Det var nära den skolan som Amedy Coulibaly sköt ihjäl en kvinnlig trafikpolis i förra veckan, dagen innan han tog gisslan i en judisk livsmedelsbutik och dödade fyra personer. Coulibaly sade att han valde butiken för att den var ett "judiskt mål".

Säkerheten ska också skärpas vid moskéer eftersom det varit en rad attacker mot just moskéer de senaste dagarna.

Flera moskéer har utsatts för mordbrandsförsök, andra har beskjutits eller vandaliserats med rasistiskt klotter. Över 50 fall av "anti-muslimska incidenter" har rapporterats sedan de tre attacker i och runt Paris där 17 personer dödades, enligt en talesperson för muslimska centralrådet i Frankrike.

Komiker utreds

Den franska komikern Dieudonné utreds för "uppvigling till terrorism" för en kommentar han lade upp på det sociala nätverket Facebook efter dåden som kan tolkas som välvilligt inställd till en av gärningsmännen, skriver AFP.

"I kväll, så vitt jag vet, känner jag mig som Charlie Coulibaly", skrev den kontroversielle komikern, en ordlek på sloganen "Jag är Charlie" som blivit ett gemensamt uttryck i protest mot attacken mot Charlie Hebdo.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM