Polisstation avspärrad - mottog vitt pulver

1 av 2 | Foto: Jan Emanuelsson/Top News
Räddningstjänst utanför polishuset i Helsingborg.
NYHETER

Polishuset i Helsingborg har spärrats av efter att man mottagit ett kuvert med vitt pulver.

De kuvert som under dagen skickats till olika adresser i Norrbotten och Västerbotten var ofarliga, enligt polisen.

– Vi håller nu på med ett omfattande utredningsarbete kring vilka som skickat de här breven, säger polisens presstalesman Peder Jonsson.

Kuvertet kom in vid klockan 15.22 till polishuset i Helsingborg.

– En man kom in till receptionen med en mindre mängd pulver. Han berättade att han fått det av en okänd person som ville att han skulle dö, säger Nils-Erik Svensson, inre befäl vid polisen i Helsingborg.

"Särskild händelse"

Polishuset spärrades av och en bombgrupp är nu på väg.

– Pulvret ligger här ute på gården. Våra specialister är på väg hit för att försluta förpackningen. Sedan ska det transporteras till Stockholm för analys, säger Svensson.

– Vi har kört igång något som heter en särskild händelse.

Enligt polisen har en handfull personer kommit i kontakt med pulvret.

– Det har transporterats från receptionen genom vissa utrymmen, säger Svensson.

Vid klockan 22 hade polishuset sanerats bombgruppen lämnat platsen. Pulvret har nu skickats till Stockholm för analys.

– Vi vet fortfarande inte vad det är. Det preliminära provsvaret väntas i morgon, säger Kim Hild på Skånepolisen.

Vitt pulver till fyra adresser i Norrland

Flera adresser i Norrbotten och Västerbotten har i dag mottagit kuvert innehållandes vitt pulver. Vid 9-tiden blev polisen i Gällivare uppringd av Handelsbankens kontor i kommunen.

– Det hade kommit ett brev med vitt pulver. I samband med att vi skickade dit polis fick vi veta att postterminalen i Umeå också var utsatt, säger Per Wahlström, kommissarie vid Gällivarepolisen.

I Umeå upptäcktes pulvret efter att ett brev gått sönder i hanteringen under förmiddagen, enligt uppgift på brevterminalen.

– På något sätt var försändelsen trasig. Personalen tyckte att försändelsen inte var som den borde, fattade misstanke och kontaktade polisen. Vi har tydliga instruktioner om att kontakta polisen och sedan får de avgöra, säger Maria Ibsén, pressekreterare på PostNord.

Även TOP bostäders kontor och Aitikgruvan i Gällivare har mottagit försändelser med vitt pulver. På båda platserna har totalt ett 50-tal personer hållits isolerade i väntan på att pulvret analyseras.

Ofarligt pulver

Vid 19-tiden var bombgruppen klar med den preliminära analysen av pulvret i Umeå.

– Man har gjort tester mot de åtta farligaste biologiska ämnena. Vi kan nu konstatera att det är ofarligt. Alla avspärrningar är nu hävda, säger Fredrik Jeppsson vid polisen i Umeå.

En kort stund senare hävdes även avspärrningarna på de tre övriga adresser som mottagit kuvert. Enligt polisen var innehållet ofarligt.

Peder Jonsson, presstalesman, vill däremot inte gå in på vad de innehöll.

– Det är en del av utredningsarbetet. Vi har säkrat kuverten och jobbar nu med informationsinsamling. Vi säkrar spår, säger han.

Hur mycket har de här insatserna kostat polisen?

– Det vet jag inte men det är klart att det har påverkat både polisen och ett flertal organisationer, många har drabbats av det här, säger Peder Jonsson.

I förra veckan mottog regeringskansliet samt Kronofogden och Skatteverket i Malmö vitt pulver. Efter analys konstaterades pulvret vara ofarligt.

ARTIKELN HANDLAR OM