Netanyahu åkte till minnesmarschen i Paris - mot Hollandes vilja

1 av 3 | Foto: AP
Minnesmarschen. Hollande i mitten, Netanyahu till vänster och Abbas till höger.
NYHETER

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu var en av de som tågade i gårdagens minnesmarsch i Paris.

Han gjorde det mot den franske presidenten Francois Hollandes vilja.

Israeliska medier uppger nu att stämningen mellan de både var mycket kylig under en minnesgudstjänst i en synagoga i Paris i går.

Mellan 1,2-1,6 miljoner människor tågade i går genom Paris i den "minnesmarsch" som anordnades efter förra veckans blodiga terrordåd mot tidningen Charlie Hebdo och en judisk butik. Där gick runt 50 stats- och regeringschefer från världens hörn i armkrok. En av dem var den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu.

Men från början var det tänkt att Netanyahu inte skulle komma till Paris. Flera israeliska medier rapporter att Frankrikes president Francois Hollande via sin säkerhetsrådgivare bett Netanyahu att stanna hemma. Anledningen var att Hollande såg en en risk i att solidaritetsmarschen skulle kunde överskuggats av konflikten mellan Israel och Palestina eller mellan judar och muslimer. Samma budskap skickades till den palestinska presidenten Mahmoud Abbas.

Ändrade sig sent

Det fanns också en fransk oro över att Netanyahu skulle använda marschen i sin kampanj inför valet i Israel den 17 mars, när han ska försöka bli omvald. Reuters har tidigare rapporerat att den israeliska premiärministern omgående erbjudit franska judar att flytta till Israel efter terrorattentatet i koscherbutiken, en utflyttning som blivit allt vanligare de senaste åren.

Enligt tidningen Haaretz accepterade först Netanyahu Hollandes önskemål. Men i lördags kväll förändrades läget. Då stod det klart att den israeliska utrikesministern Avigdor Lieberman och ekonomiminister Naftali Bennett, som företräder mer hårdföra partier i Netanyahus regering, skulle åka. Då valde även Netanyahu att bege sig till Paris.

Det ska ha skapat irritation i den franska regeringen, som efter beskedet omgående bjöd in Mahmoud Abbas till marschen.

Spänt mellan länderna

Enligt Haaretz var mötet mellan Hollande och Netanyahu spänt. De båda två deltog i den minnesgudstjänt i Synagogue de Paris som hölls för att hedra offren. Redan innan Netanyahu höll sitt tal ska Hollande ha lämnat lokalen.

Stämningen mellan länderna har på sistone varit spänd sedan Frankrike röstade för att Palestina skulle bli en fullvärdig medlem i FN, ett förslag som dock inte fick tillräckligt med stöd.

ARTIKELN HANDLAR OM