USA:s centralkommandos Twitterkonto hackat – publicerar IS-meddelanden

1 av 7
NYHETER

USA:s centralkommandos Twitterkonto hackades på måndagen.

Flera hotfulla meddelanden från anhängare till Islamiska staten har dykt upp i flödet.

USA:s centralkommando, US Centcom, ansvarar för att försvara och upprätthålla landets säkerhetspolitiska intressen i Mellanöstern och Centralasien.

Vid 18.30-tiden svensk tid dök ett meddelande från anhängare till Islamiska staten upp på US Centcoms Twitterkonto: ”Nu kommer vi, se upp”.

”Vet allt om er”

På det hackade kontot har någon även lagt upp bilder av vad som förefaller vara olika stridsscenarion i Nordkorea och Kina, en lista med namn på amerikanska militärer samt andra hotfulla meddelanden. ”Vi kommer inte att sluta! Vi vet allt om er, era fruar och era barn”, skriver avsändaren i ett inlägg.

Klockan 19.15, cirka 45 minuter efter att de första inläggen dök upp, hade kontot stängts ner.

US Centcom har bekräftat att Twitterkontot hackats, uppger AFP. Samtidigt kapades även militärkommandots konto på Youtube.

”Inte hemligstämplat”

I ett uttalande från försvarshögkvarteret Pentagon sade en tjänsteman att händelsen var pinsam, men "inte någon säkerhetsrisk", uppger amerikanska mediebolaget NBC. Inget av materialet som lades ut på Twitterkontot var hemligstämplat och en del var dessutom gammalt, uppger en talesperson för den amerikanska armén till NBC.

Washington Post skriver att det mesta av det utlagda materialet varit tillgängligt på nätet en lång tid innan det publicerades på måndagen.

Attackerna genomfördes samtidigt som president Barack Obama förberedde ett tal om cybersäkerhet, enligt BBC.

ARTIKELN HANDLAR OM