Trafikverket varnar för fortsatt halka

1 av 2
NYHETER

Snö, regn och kyla har ställt till det i trafiken.

SMHI och Trafikverket varnar för fortsatt halka i natt och i morgon.

– Även om termometern i bilen visar plusgrader ska man vara vaksam, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Flera olyckor inträffade under måndagen på grund av halt väglag. E18 och E4 runt Stockholm var värst drabbat med många avåkningar. Även i Dalarna och i Östergötland var det mycket halt på vägarna.

Trafikverket varnar för fortsatt halka under natten. I Svealand för frosthalka och ishalka, i Norrland för snöhalka. Från och med klockan 03 väntas ishalka i Götalands inland.

Se upp med termometern

Enligt SMHI kan det vara förrädiskt ute på vägarna.

– Under natten är det risk att det blir halt på många håll. I Götaland lokal halka och i Svealand allmänt halt, säger Therese Fougman på SMHI.

Även om termometern visar att det är plusgrader är det ofta kallare på marken. Därför kan det vara ishalka även om bilens termometer ligger på plusgrader, enligt Therese Fougman.

– Därför ska man vara vaksam på vägarna, säger hon.

Mer snö väntas i veckan

Trafikverkets varning sträcker sig fram till i morgon kväll. Under morgonen och på dagen väntas frosthalka i Svealand och snöhalka i Norrland. Under eftermiddagen och kvällen väntas även ishalka i Svealand.

Enligt SMHI:s prognos väntas mer snö under tisdag och onsdag. På torsdag smäller det till ännu mer när ett omfattande lågtryck kommer in väster ifrån. Södra Sverige kan då räkna med snö och regn samt blåst. Norrland får kallt väder med mest uppehåll.

ARTIKELN HANDLAR OM