Reporter kallades för ”muslimjävel”

Foto: TV2.NO
Reportern gör sitt jobb när en ung man går till verbal attack.
NYHETER

Omkring 200 personer demonstrerade på måndagen mot ”islamiseringen av Väst”, i Oslo.

En av deltagarna gick till verbal attack mot norska TV2:s reporter Kadafi Zaman.

– Jag visar min avsky mot såna muslimjävlar som dig. Sån invandrarskit som dig, säger en ung man till Zaman.

På måndagskvällen samlades omkring 200 personer för att genomföra den första Pegida-marchen i Norden, ett koncept som kommer från tyska Dresden där stora demonstrationer hållits.

Norska TV2 var på plats för att rapportera från demonstrationen. Innan deltagarna tågade runt rådhuset gick en av dem till verbal attack mot tv-bolagets reporter Kadafi Zaman. I direktsändning frågade han en ung man vad han gjorde på platsen (se klipp via länken).

– Jag visar min avsky mot såna muslimjävlar som dig. Sån invandrarskit som dig, blev svaret.

Zaman behöll lugnet och konstaterade:

– Ja, detta är något av det vi kommer att få se om 20 minuter.

– Jag tycker det är väldigt tråkigt både som privatperson och journalist. Men nu har jag jobbat länge med extremismen, så jag blev inte överraskad.

35 000 i motdemonstration

Pegida står för ”Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes”, ”Patriotiska européer mot islamisering av västvärlden” på svenska, och den anti-muslimska rörelsen har samlat till stora demonstrationer i Tyskland. I tyska Dresden samlades 25 000 människor för att marschera på måndagen. I lördags samlades ännu fler, 35 000, i en motdemonstration.

Politiskt vakuum i Tyskland

Att rörelsen kommer att få samma stora genomslag även utanför Tyskland är inte säkert, menar tidskriften Expos chefredaktör Daniel Poohl.

– Normalt kan de komma ett 20-tal personer på sådana här arrangemang i Norge, så de är säkert nöjda. Mot bakgrund av det som hänt i Frankrike och den islamofobi som finns i Norge fanns det givetvis också en politisk timing. Man ska vara medveten om att det inte behöver bli en succé som i Tyskland. Där finns ett politisk vakuum. Det finns inget parti i Tyskland som norska Fremskrittspartiet, Dansk Folkeparti eller Sverigedemokraterna som äger den här frågan, säger Daniel Poohl.

Han jämför med English Defence League, som samlade stora anhängarskaror i England men floppade när konceptet skulle exporteras till bland annat Sverige och Danmark.

Tillhör antimuslimsk rörelse

I Sverige har ingen Pegida-demonstration genomförts, men det finns en Facebook-grupp som fått drygt 7 000 gilla-markeringar.

En av de som vill ta Pegida till Sverige är den före detta galleristen Henrik Rönnquist. Han menar bland annat att svenska traditioner och svensk kultur åsidosätts

Som gallerist lät han ställa ut verk av den kontroversiella gatukonstnären Dan Park. Både Rönnquist och Park blev för utställningen dömda för hets mot folkgrupp.

Gemensamt för Pegida och English Defence League är att de tillhör den så kallade counterjihadrörelsen, säger Poohl. Inom rörelsen finns en övertygelse om att det pågår vad man kallar en ”ıslamisering av Europa” och man har också en intolerant syn på muslimer och islam, skriver tidskriften Expo.

ARTIKELN HANDLAR OM